Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк пережити спеку літній людині?

Як пережити спеку літній людині?

Этот материал также доступен на русском языке
Хвилі аномальної спеки накривають Україну регулярно. Як поводитися при цьому літній людині?

1. Не рекомендується довго перебувати на сонці, особливо з непокритою головою.

2. Треба регулярно вживати рідину. Тамувати спрагу краще прохолодними (але не холодними!) напоями: водою (краще мінеральною), зеленим чаєм, соком, але в жодному разі не кавою або пивом, також виключіть міцний алкоголь. Важливо дотримуватися у спекотні дні питний режим – не менше 1,5-2,5 літрів рідини.

3. Рекомендації для «сердечників» щодо літнього харчування. Перше – обсяг їжі має бути менший. Перенести основне вживання їжі на вечірні години зі споживанням на сніданок 35%, на обід – 25%, на вечерю – 40% добового раціону.

Друге – продукти мають бути легкими. Бажано, щоб у раціоні було більше рідких страв, віддайте перевагу холодним супам (окрошка, холодні супи з буряку та щавлю). Треба максимально уникати жирних, важко перетравлюваних страв, від гострої, солоної їжі. Основу мають складати овочі та фрукти; кисломолочні продукти (передусім сир); горіхи (особливо мигдаль), які не просто стримують зростання холестерину, а навіть знижують його – тому вважається, що 70 грамів горіхів за день для сердечника обов’язкові.

4. Контролювати температуру у приміщенні й не перебувати безпосередньо під вентилятором або кондиціонером.

5. Якщо ваша квартира розташована на сонячному боці й дуже розжарюється за день, використовуйте жалюзі або наклейте на вікна зі внутрішнього боку фольгу.

6. Слід надягати на себе легкий світлий одяг з натуральних тканин (бавовна, льон, шовк).

7. При температурі повітря понад 25 градусів протипоказані: тяжка фізична праця, лікувальний масаж, теплові фізіопроцедури, заняття оздоровчою фізкультурою, бо це призводить до додаткового навантаження на серцево-судинну систему.

8. Хворим із захворюваннями серцево-судинної системи треба чітко виконувати рекомендації лікаря і вчасно вживати призначені ліки. Людям, що страждають на артеріальну гіпертонію, слід регулярно контролювати артеріальний тиск. Хворим на цукровий діабет треба ретельніше стежити за рівнем цукру в крові.

9. Людям, які вживають антибіотики, категорично не рекомендується перебувати на сонці, бо деякі антибіотики підвищують чутливість шкіри, що призводить до сонячних опіків. Те саме стосується онкологічних хворих, які отримують хіміотерапевтичні препарати.

10. Людям, які страждають на серцево-судинні та легеневі захворювання, не рекомендується користуватися міським транспортом у спеку.

Ілюстративне фото

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні