Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіДомашнє насильство: як покарають винного?

Домашнє насильство: як покарають винного?

Этот материал также доступен на русском языке
Як фізичному, так і психологічному насильству в сім'ї піддаються не тільки діти і жінки, але і люди похилого віку. 

Як фізичному, так і психологічному насильству в сім’ї піддаються не тільки діти і жінки, але і люди похилого віку. Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроект, покликаний посилити відповідальність за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Згідно зі змінами, які буде внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, винних відправлятимуть на громадські роботи. І це ще не все…

Щоб не затягувати судовий процес, справу про домашнє насильство в адміністративному суді можна буде розглядати без присутності обвинуваченого. До того ж, до відповідальності на загальних підставах притягатимуть винних в цьому злочині військовослужбовців, поліцейських, співробітників кримінально-виконавчої служби – всіх, на кого поширюється дія дисциплінарних статутів.

За домашнє насильство або насильство за ознакою статі, яке зашкодило або могло зашкодити фізичному або психічному здоров’ю жертви, штрафуватимуть від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 гривень). Штраф можуть замінити адміністративним арештом на термін до 10 діб або 30-40 годинами громадських робіт. Причому зароблені там кошти перерахують потерпілій особі. Таке ж покарання чекає і винних у насильстві економічного характеру – тобто позбавленні потерпілих житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які вони мають законне право.

Якщо винного протягом року буде викрито в домашньому насильстві знову, то його оштрафують на 20-40 неоподатковуваних мінімумів (340-680 гривень), або йому доведеться відбувати громадські роботи протягом 40-60 годин або піддатися адміністративному арешту на термін до 15 діб.

Закон набере чинності наступного дня після його опублікування в офіційних виданнях.

Куди звертатися по допомогу?

Якщо ви або ваші близькі піддаєтеся домашньому насильству, телефонуйте за цими номерами:

  • Національна поліція України – 102;
  • урядова гаряча лінія для потерпілих від домашнього насильства – 15-47.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні