П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк виростити ожину в касетах

Як виростити ожину в касетах

Этот материал также доступен на русском языке
Ожина стає дедалі популярнішою в наших садах, як при аматорському, так і при комерційному вирощуванні. Її ягоди мають чудовий смак і аромат, лікувальні та дієтичні властивості.

Однорічні кущі бажано саджати на сонячному місці, щоб ягоди змогли накопичити більше цукру. У півтіні ожина також може рости, тільки при цьому урожай знизиться у кілька разів. При культивуванні ожини краще відразу подбати про шпалеру, з нею догляд і збирання урожаю будуть набагато простішими. Вирощування саджанців з кореня належить до способів розмноження ожини у прискорених темпах.

Для розмноження беремо дво- або трирічний кущ і викопуємо з коренем. З куща обрізаємо коріння товщиною від 3 до 15 мм відрізками по 10-15 см і більше. При поміщенні цих коренів у тепле місце з температурою до 25 градусів на них утворюються ростові бруньки. Після цього відрізки коренів ділимо на шматочки по 5-7 см і поміщаємо в касети. Перевага касетної розсади в тому, що вона дешевша за більшість інших видів саджанців. Ґрунт має бути пухким, поживним і з хорошим дренажем, щоб не було застою води у прикореневій зоні. Над корінням має бути не більше 2-3 см ґрунту, щоб не складно було проростати. До осені можна отримати великі саджанці з приростом до 1 м і хорошою кореневою системою.

У перший рік пагони швидко ростуть, на них з’являються бруньки, а на другий рік вже є плоди. Щоб отримати рясний урожай, рекомендую проводити осіннє обрізання кущів, а у ремонтантних сортів вирізати стару лозу.

Юрій КОЛОДЯЖНИЙ,

м. Харків

Раніше ми розповідали, в якій області вирощують найбільше ягід.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні