Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляНа рибалку!

На рибалку!

Этот материал также доступен на русском языке
У другу неділю липня в Україні святкують день рибалки, або професійне свято працівників рибного господарства. Цього року воно припадає на 11 липня.

Традиційно цього дня всі рибалки з’їжджаються родинами до водойм і влаштовують спортивну риболовлю та різноманітні змагання в рибній ловлі. А потім готують величезний казан юшки.

Ми вітаємо всіх рибалок і ділимося цікавими фактами, що стосуються риби і риболовлі.

Історія свята

У пострадянських країнах це свято відзначають з 1965 року. Час обрано невипадково: зазвичай до липня закінчується заборона на ловлю риби через нерест. До того ж у ті роки рибальство було однією з провідних галузей промисловості. Зі святом можна привітати всіх, хто працює в цій сфері – працівників рибних господарств та інспекцій, рибогосподарських навчальних закладів, взагалі всіх, для кого риболовля – частина життя.

До речі, 27 червня святкують Всесвітній день риболовства.

Особливості національної риболовлі

У первісні часи люди ловили рибу голими руками або з допомогою загостреної палиці, заганяючи здобич на мілину. Та й сьогодні в деяких культурах збереглися особливості національної риболовлі. Наприклад, в Африці є місця, де рибу ловлять лопатою. Вона закопується у прибережний намул, і її просто викопують. У Південній Америці ловити рибу допомагають дельфіни: вони заганяють її в сіті. У Бангладеш у такому лові місцевим рибалкам допомагають видри. Схожий спосіб лову з давніх часів популярний в Японії – тут рибу ловлять з допомогою бакланів. А в Новій Гвінеї аборигени навчилися використовувати в якості сітей павутину.

Коли з’явилася вудка?

Найперша у світі вудка була дуже проста. Всього лише палиця з прив’язаною до неї волосінню. До речі, історики вважають, що китайські рибалки першими виготовили металеві гачки і використовували в якості волосіні шовкову нитку. А наживкою був рис. У XV столітті до вудок стали кріпити кільця, які підтримували волосінь вздовж вудки. А от котушки, на які намотується волосінь, були придумані у ХVII столітті – вони запобігали сплутуванню волосіні.

Що символізує риба в різних культурах?

Риба – важливий священний символ практично в усіх культурах світу. Вона символізує щастя та свободу (безперешкодно плаває у воді), родючість і достаток. А для перших християн риба була одним із символів Ісуса Христа.

Ось тому в багатьох країнах рибалки й донині дуже шановані.

Чи чує риба?

Риба добре чує найрізноманітніші звуки. Багато видів риб сприймають звуки через стебла очерету, латаття та інші опущені у воду рослини і предмети, навіть кинутий камінь. Бічна лінія у риб теж є своєрідним вухом. Однак підводні мешканці дуже бояться шуму – він може викликати у них великий стрес.

Поради бувалих рибалок

– Риби дуже чутливі до запахів, тому краще використовувати наживку з запахом часнику, ванілі, коріандру, кропу.

– Під час виймання гачка з рота риби переверніть її черевцем вгору. Так риба не чинитиме опору, а ви не поранитеся об її шипи.

– Класичну юшку треба варити з трьох або чотирьох видів риби. Найчастіше використовують м’ясо судака, окуня, йоржа і сига.

Календар рибної ловлі на липень

6, 21, 27 липня – середній кльов;

7-12, 22-26 липня – дні без кльову.

13-17, 28, 29 липня – хороший кльов;

18-20, 30, 31 липня чудовий кльов.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні