П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаАгротехніка і лікувальні властивості чорної малини

Агротехніка і лікувальні властивості чорної малини

Этот материал также доступен на русском языке
Вже не перший рік вирощую чорну малину сорту Кумберленд, яка прийшла до нас з американського континенту. Варто відмітити, що цей сорт малини не лише прекрасно прижився на українській землі, але й став улюбленим сортом садівників.

Знайшов своє місце Кумберленд і у моєму садку, а ще, він є важливою складовою бальзаму, який я щорічно готую для себе та своїх близьких. Чорна малина надає оздоровчому хмільному напою неповторний аромат, насичений колір і незрівнянний смак. Сьогодні хочу поділитися секретами правильного вирощування Кумберленду. Гадаю, мої поради стануть у нагоді не лише початківцям, а й професійним садівникам, які хочуть отримувати щедрі врожаї.

Мистецтво садіння малини

Зазвичай всі звикли, що при садінні саджанців малини коріння не заглиблюють, розташовують горизонтально і обережно засипають землею, не утрамбовуючи. Треба стежити, щоб кінчики корінців були підняті вгору. Верхній корінець засипають на 4-5 см глибше. В нашому випадку при садінні малини Кумберленд копають яму завглибшки 50 см і слідкують за тим, аби брунька, яка розміщена на пагоні була засипана землею не менш ніж на 10 см, у крайньому випадку за несприятливих умов саджанець може не прийнятись. В процесі садіння в яму додають 1 відро перегною і 1 л попелу. Присипавши коріння землею, рослину необхідно добре полити і замульчувати. Якщо закладаєте плантацію чорної малини, слід між рядами залишати відстань не менше 2 м, а між кущами – 50 см.

Вибір ділянки і процес вегетації

У рік садіння cаджанців рослинкам краще не давати плодоносити, адже це виснажує їх і вони не мають змоги сформувати міцну кореневу систему.

Щоб цього уникнути, треба на стадії цвітіння обривати квітки, якщо цього не робити – ягоди будуть дрібні і не смачні. Вибираючи на ділянці місце для малинника, необхідно пам’ятати, що ця культура любить світлі місця і родючі землі з достатнім вмістом вологи.Чорна малина може рости і у напівзатінених місцях, але при цьому якість ягід знижується. Іноді буває достатньо пересадити кущі в інше місце, щоб отримати бажаний результат.

Кращий спосіб розмноження

Якщо ви придбали один або кілька саджанців, то з часом виникає питання, як можна розмножити чорну малину Кумберленд. Способів є безліч, але найбільш якісні саджанці можна отримати за допомогою відводків, а також верхівками пагонів. Якщо в липні пригнути пагін і присипати його верхівку землею, то вже восени можна отримати якісний саджанець, відокремивши його від маточного куща і пересадити на нове місце.

Чорна малина дуже врожайна. З одного куща можна зібрати більше 5 кг ягід протягом одного місяця з інтервалом 3-4 дні. Малина легко збирається, не осипається як червона. Це дуже морозостійкий сорт, який не потребує укриття на зиму. До речі, кущ може рости на одному місці до 15 років.

Корисні властивості

Чорна малина дуже схожа на ожину, але має ряд відмінностей. Цвіте дуже рано, тому їй не страшні весняні приморозки. Особливістю цієї малини є те, що біля кущів немає порослі, тому її можна вирощувати як декоративну рослину.

Найкраще ягоди цієї малини вживати свіжими, бо чорна малина є лідером за вмістом антиоксидантів. Також з неї готують малинові десерти: варення, джеми, креми, компоти, які вживають при атеросклерозі, хворобах нирок.

У запашних малинових ягодах багато міді, яка традиційно входить до складу антидепресантів. Їжте чорну малину і будьте щасливі!

Богдан ІВАНІЧОК.

м. Івано-франківськ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні