П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачБойлер над мийкою чи під мийкою?

Бойлер над мийкою чи під мийкою?

Этот материал также доступен на русском языке
Для багатьох квартир і будинків великі водонагрівачі залишаються недозволеною розкішшю. Вони коштують дорого, споживають багато енергії, важко вписуються у вузькі й тісні простори. Якщо ви шукаєте компактний варіант, варто придивитися до маленьких бойлерів.

Особливості маленьких водонагрівачів

Бажаний об’єм бойлера залежить від кількості осіб, що проживають в оселі, та їхніх потреб. Наприклад, для миття посуду на кухні буде досить мініатюрного пристрою місткістю 10-15 л, а для вмивання та прийняття душу одній людині – 20-30 літрів. При бажанні маленькі бойлери можна використовувати і у великих сім’ях. Але в цьому випадку іншим членам сім’ї доведеться чекати, коли вода заново набереться і нагріється.

До переваг маленьких водонагрівачів відносять:

  • компактні розміри і невелику вагу;
  • можливість встановлення в умовах обмеженого простору, наприклад, у студіях і “хрущовках”;
  • простота монтажу і обслуговування;
  • невисока потужність, що знижує витрату енергії і позбавляє потреби проведення додаткових електротехнічних робіт;
  • швидке нагрівання води;
  • мінімальні втрати тепла;
  • доступна вартість.

Перелік компактних приладів включає вбудовані вироби, які встановлені під або над раковиною.

Переваги бойлера під мийкою

Найчастіше під мийкою ставлять невеликі моделі, об’єм резервуару яких не перевищує 30 літрів. Вони цілком годяться для маленьких кухонь (бойлер ховається під раковиною, не захаращуючи і без того тісний простір). Використовувати їх можна в будь-яких інтер’єрах, навіть найдорожчих і найсучасніших. Якщо ви поставите бойлер під раковину, ніхто з гостей не здогадається, що він у вас є. Ще такі водонагрівачі хороші тим, що в них дотримується головна умова установки: мінімальна відстань між приладом і точкою надходження води. Сучасні виробники пропонують великий вибір пристроїв різного об’єму. Один з найменших – бойлер “Віллер” місткістю 6 літрів.

Переваги нагрівачів з розташуванням під раковиною:

  • естетичність (водонагрівач прихований від сторонніх очей і не псує інтер’єр своєю присутністю);
  • невелика відстань між бойлером і місцем подачі води;
  • відсутність “шлейфу” з труб і кабелів, які складно приховати;
  • економія корисного простору.

Переваги бойлера над мийкою

Водонагрівачі над раковиною користуються не меншим попитом. Вони можуть мати солідні об’єми резервуару (все-таки простір під мийкою обмежений), відповідно, дозволяють нагрівати великі об’єми рідини. У великих кухнях настінні бойлери мають стильний та органічний вигляд. Якщо вам хочеться зробити пристрій не надто помітним, придивіться до горизонтальних або плоским моделей.

Плюси:

  • можливість купити водонагрівач більшого об’єму (наприклад, якщо вода потрібна для миття посуду і умивання);
  • можливість приховати бойлер від сторонніх очей (наприклад, у кухонній шафі), а труби і дроти замаскувати фальш-панелями.

На що звернути увагу при виборі

Купуючи бойлера, зважайте на кілька показників.

  • Принцип роботи. Компактні пристрої бувають накопичувальними і проточними. Перші наповнюються водою, другі підігрівають її безпосередньо перед подачею у змішувач. Кожен варіант має свої переваги і недоліки.
  • Розмір бака. Чим об’ємніший резервуар, тим більше води він дозволить нагріти і тим більше місця буде займати. Вибирати бак потрібно, зважаючи на свої потреби, кількість осіб у сім’ї. Наприклад, для миття посуду на кухні буде достатньо невеликого бойлера місткістю 10-15 літрів.
  • Потужність. Нагрівачі з високою потужністю вважаються продуктивнішими, але витрачають багато електроенергії і можуть бути встановлені не повсюди. У старих будинках зі «втомленою» проводкою можна самостійно підключати бойлери до 5 кВт. Решта пристроїв вимагають проведення додаткової жили, заміни автоматів.
  • Товщина теплоізоляції (для накопичувальних пристроїв). Чим більший шар ізоляції, тим довше прилад буде утримувати високу температуру води і тим менше енергії витрачатиме на підігрів.

Колосальної різниці між водонагрівачами, призначеними для встановлення над і під раковиною, немає. Головне – бути уважним при купівлі: пази передбачені лише з одного боку (верхнього або нижнього).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні