П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк боротися з закачуванням

Як боротися з закачуванням

Этот материал также доступен на русском языке
Закачування у транспорті – проблема, яка завдає неприємних відчуттів не лише дітям, а й дорослим.

Чому вона виникає і як з нею боротися, розповіла лікарка-терапевт вищої категорії Ганна Кондратьєва.

Страждають і діти, й дорослі

Закачування у транспорті мовою офіційної медицини називається кінетозом. Ця проблема зазвичай виникає в умовах, коли людина піддається впливу монотонних коливань: у літаку, в поїзді, автобусі, під час морського круїзу або навіть на гойдалці.

Багато хто помилково вважає кінетоз «дитячою хворобою», оскільки від закачування страждає кожна друга дитина. Але не менше 20 відсотків дорослих людей (частіше це жінки) також відчувають у поїздках дискомфорт різного ступеня.

Водночас кінетоз – це, строго кажучи, не хвороба, а специфічна реакція організму, яка сама минає після поїздки або при адаптації до неї.

Причини проблеми

Основна причина закачування – індивідуальна або спадкова схильність, а також слабкий вестибулярний апарат (орган чуттів, розташований у внутрішньому вусі, що відповідає за орієнтацію в навколишньому просторі). Збій у його роботі відбувається через суперечливі сигнали, які мозок отримує під час поїздки. Вестибулярний апарат повідомляє про рух з певним прискоренням, очі фіксують мерехтіння предметів за вікном, але при цьому м’язи залишаються у спокої.

Додатковими провокуючими факторами можуть стати спека, задуха, вживання алкоголю, сторонні запахи або звуки у транспорті.

У групі ризику також люди, що страждають на депресію, страх замкнутого простору, запалення вуха, порушення мозкового кровообігу, захворювання вегетативної нервової системи та шлунково-кишкового тракту. Крім того, доведено, що більше до кінетозу схильні чутливі та збудливі люди, які бояться, що їх закачає, і таким чином «програмують» себе.

Тривожні симптоми

Ознаки закачування зазвичай розвиваються поступово. Спочатку з’являються невелике погіршення самопочуття, позіхання, сонливість, запаморочення і головний біль, шум у вухах, блідість. На наступному етапі виникає сильна нудота або навіть блювота, потемніння в очах, загальна слабкість, почастішання пульсу, підвищена пітливість. Може порушитися координація рухів, іноді трапляється непритомність.

При тривалій поїздці і, відповідно, тривалому періоді закачування у людини знижується артеріальний тиск, а в результаті багаторазової блювоти настає зневоднення.

Водночас симптоми закачування у різних людей можуть дещо відрізнятися.

Що робити?

Якщо ви знаєте за собою схильність до закачування, вживіть профілактичних заходів.

  • В автомобілі й автобусі менше закачує на передніх сидіннях, сідайте у напрямку руху, щоб не їхати спиною вперед.
  • Візьміть з собою м’ятні льодяники, ментолову жуйку, яблуко, часточки лимона або апельсина. За перших ознак закачування кладіть до рота смоктальну цукерку або цитрус, намагаючись зосередитися на смакових відчуттях і відволіктися.
  • Дорогою часто пийте маленькими ковточками. Найкраще рятує від нудоти апельсиновий і грейпфрутовий сік, мінералка без газу або охолоджений м’ятний чай.
  • По можливості відкрийте у транспорті вікно або ввімкніть кондиціонер і робіть повільні та глибокі вдихи-видихи. Якщо нудота не відступає, глибоко вдихніть і затримайте дихання. Повторіть 4-5 разів.
  • В дорозі не читайте і не дивіться на швидкоплинні пейзажі за вікном, так вас закачає ще скоріше. Краще заплющіть очі і постарайтеся задрімати.

Допоможе тренування

Вестибулярний апарат можна тренувати, щоб він краще переносив навантаження. Найпростіші вправи – це ходьба по бордюрах з утриманням рівноваги. Ефективними є й нахили в різні боки, заняття танцями і плаванням.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні