П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЕлектроенергія: що зміниться на ринку комунальних послуг?

Електроенергія: що зміниться на ринку комунальних послуг?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми вже давно звикли до тарифних гойдалок. Хоча слово «звикли», напевно, не зовсім відображає суті того, що відбувається, і нашого ставлення до цього. Скоріше, втомилися реагувати на «піднімаємо – гальмуємо» ціни на комунальні послуги.

Але з огляду на те, що з дня на день ми з цим стикаємося, треба знати ситуацію. А на ринках газу та електроенергії вона знову змінюється. Чого на цей раз чекати споживачам?

Буде кілька тарифів

З початку цього року в Україні скасували пільговий тариф на перші 100 кіловат електроенергії і встановили фіксовану ціну 1,68 гривні за кіловат для всіх побутових споживачів – на термін до 31 березня. Потім дію цього тарифу продовжили до липня 2021 року, попередивши про подальше подорожчання. Попередньо йшлося про збільшення на 30%, а це в середньому приблизно 2,22 гривні за кіловат. В середньому, бо фахівці стверджують, що в різних регіонах тарифи мають бути різні. Це пов’язано з тарифами на розподіл електроенергії, які відрізняються в різних областях (так само, як це працює на газовому ринку). Наприклад, у Київській та Дніпропетровській ціна може коливатися від 2,60 до 2,96 гривні за кіловат, а в Івано-Франківській і Луганській – від 3,70 до 4 гривень.

Поки що ж достовірно відомо тільки те, що обговорюється проект, який передбачає розподіл споживачів на чотири категорії залежно від обсягів споживання:

  • до 100 кВт/год.;
  • від 100 до 300 кВт/год.;
  • від 300 до 500 кВт/год.;
  • від 500 кВт/год.

Якою буде ціна за кіловат для кожної категорії, ще не відомо. Хоча розглядається максимальний тариф у межах 2,50–3 гривні за кіловат. Для соціально незахищеної категорії зі споживанням до 100 кіловат тариф, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, ціна буде нижча за нинішній тариф (1,68 гривні за кіловат). Пільгової оплати за перші 100 кіловат для всіх, як було раніше, не передбачено.

Нагадаємо, що ще кілька років тому ціна кіловата також залежала від обсягів споживання, тільки межі були інші: до 100 кіловат, 100-600 кіловат, понад 600 кіловат.

Тільки факт

41% споживачів щомісяця використовують до 100 кВт електроенергії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні