Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаПро показання лічильника газу та зайві кубометри

Про показання лічильника газу та зайві кубометри

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідно до Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, обсяг постаченого та спожитого природного газу визначається за даними оператора ГРМ.

«Я не встиг вчасно подати за березень показання приладів обліку. Це було пов’язано зі здоров’ям. Передав показання всіх приладів обліку 7 квітня, але тільки з газовою службою виникла проблема.

За березень у мене вийшло 15 кубометрів. Я їх оплатив за тарифом 6,99 на суму 104,85 гривні. Потім прийшла квитанція, в якій було зазначено замість 15 кубометрів 39 кубометрів з нарахуванням 272,61 гривні та рекомендованим авансовим платежем на цю ж суму. В результаті я повинен був сплатити 545,22 гривні.

Я ходив до газової служби, але там було закрито в зв’язку з карантином. З’ясувати нічого не вдалося – довелося заплатити. Прошу дати пояснення щодо моїх питань.

  1. На якій підставі мені виставили рахунок за 39 кубометрів замість 15 кубометрів? І чому рекомендований платіж теж на таку саму суму?
  2. Чи будуть сплачені мною додаткові 440 гривень враховані для оплати витрат наступного місяця?

Іван Шипачов, м. Одеса»

Відповідаємо на ваші запитання по порядку.

1. Відповідно до Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, обсяг постаченого та спожитого природного газу визначається за даними оператора ГРМ – АТ «Одесагаз». Обсяг, визначений АТ «Одесагаз», є обов’язковим у розрахунках як для ТОВ «Одесагаз-Постачання», так і для споживача.

Фізичне транспортування газу в оселі споживачів проводиться АТ «Одесагаз» у межах договору розподілу, і встановлені в рамках такого договору обсяги не можуть бути змінені постачальником.

Щоб уникнути можливих неточностей при визначенні постачених обсягів газу споживач повинен надавати свідчення свого лічильника до АТ «Одесагаз» у період з 1-го по 5-те число місяця, наступного за місяцем споживання. За відсутності (ненадання) показань лічильника обсяг постаченого газу визначається АТ «Одесагаз» на рівні планового місячного обсягу споживання, виходячи з групи споживання та її середньомісячного обсягу споживання. Докладніше порядок нарахування обсягів і сум до оплат за спожитий газ прописаний в договорах розподілу і постачання на сайтах АТ «Одесагаз» і ТОВ «Одесагаз-Постачання».

Постачальник газу рекомендує споживачам проплачувати аванс у сумі рекомендованого платежу. Така система оплати дозволить споживачам накопичити до зими необхідний резерв коштів, щоб уникнути заборгованості і не шукати додаткових коштів на оплату природного газу взимку.

2. На жаль, додатково сплачені гроші не будуть враховуватися в рахунок майбутніх платежів. Всі обсяги споживання по кожному споживачеві фіксуються в інформаційній електронній платформі оператора ГТС України і є остаточними для розрахунку усіма учасниками. У споживача є тільки одна можливість вирівняти ситуацію – надати свідчення лічильників у наступному місяці.

Де запитати?

В даний час центри обслуговування споживачів ТОВ «Одесагаз-Постачання» працюють у штатному режимі за таким графіком:

* Особистий прийом споживачів – з 8.30 до 16.00;

* Перерва – з 13.00 до 14.00;

* Робота зі споживачами по телефону – з 16.00 до 17.30.

У телефонному режимі споживачі можуть дістати всю потрібну інформацію про нарахування та платежі:

  • кол-центр АТ «Одесагаз»: (048) 705-39-09;
  • контакт-центр ТОВ «Одесагаз-Постачання»:

0-800-20-10-04 (дзвінки безкоштовні);

(093) 170-36-66 (дзвінки за тарифами вашого оператора).

Підготовлено за допомогою фахівців ТОВ «Одесагаз-Постачання»

Ольга Новикова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні