П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія по інвалідності: як збільшити виплати?

Пенсія по інвалідності: як збільшити виплати?

Этот материал также доступен на русском языке
Працюючим людям з інвалідністю тепер потрібно бути дуже уважними, щоб своєчасно подати заяву на перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком.

«Хочу запитати: якою має бути пенсія по інвалідності третьої групи? І чи варто переходити з пенсії по інвалідності на пенсію за віком?

Алевтина Семка, м Верхньодніпровськ, Дніпропетровська обл. »

Особлива пільга для осіб з інвалідністю

Пенсія по інвалідності третьої групи призначається у розмірі 50% пенсії за віком, але не може бути нижче розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зараз мінімальний розмір такої пенсійної виплати становить 1769 гривень. Більш конкретно сказати про розмір вашої пенсії ми не можемо, так як нам не відомі деталі пенсійної справи.

Тепер, що стосується переходу з одного виду пенсії на інший. З одного боку, перехід з пенсії по інвалідності часто не дає ніякої надбавки, оскільки пенсія за віком теж може бути близька до мінімальної. Багато що залежить від розміру заробітної плати. Втім, коли ви звільнитеся, то пенсію зможуть перерахувати з урахуванням нового розміру мінімальної зарплати, про що ми вказали на самому початку. З іншого боку, у тих пенсіонерів, які отримують пенсію по інвалідності і продовжують працювати, є особлива пільга. Якщо у таких людей є не менше двох років неврахованого стажу (тобто вони продовжували працювати після призначення пенсії по інвалідності, але перерахунок пенсії за стажем робили), то таким людям може бути дуже навіть вигідно перейти на пенсію за віком.

Не пропустіть свій шанс

Зазвичай перехід з одного виду пенсії на інший здійснюється з урахуванням старої середньої заробітної плати по країні, тобто тієї, яка враховувалася при розрахунку попереднього виду пенсії. А при переході вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком (при наявності не менше двох років неврахованого стажу) враховується нова, більш висока середня зарплата по країні, така ж, як при первинному призначенні пенсії – середня зарплата по Україні за три роки, що передували році призначення пенсії за віком. Це передбачено статтею 45 зазначеного закону.

Але через чергові змін в законодавстві сталася накладка. Тепер перерахунки пенсій по стажу працюючим громадянам роблять автоматично, без заяви пенсіонера. Це відбувається 1 квітня кожного року. Тобто людині можуть зробити перерахунок пенсії за стажем без його відома. А коли він звернеться за призначенням пенсії за віком, то виявиться, що йому вже врахували весь додатково вироблений стаж і пільга, зазначена в статті 45, автоматично пропаде. У цьому сенсі працюючим людям з інвалідністю тепер потрібно бути дуже уважними, щоб своєчасно подати заяву на перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком. Чи не поспішити, але і не запізнитися. Нюанси за кожним конкретним випадком краще уточнювати безпосередньо в Пенсійному фонді за місцем проживання.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні