Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому диня погано росте

Чому диня погано росте

Этот материал также доступен на русском языке
“Останні кілька років мені не вдається виростити на своєму городі дині. Насіння купувала у різних продавців, намагалася дотримуватися агротехніки, але все одно нічого не виходить. У чому причина? І.В. ТКАЧЕНКО, м. Дніпро”

Насіння дині має бути високоякісним. Краще, якщо оброблене (знезаражене) у промислових умовах. Дині краще сіяти на розораній цілині. При вирощуванні їх у сівозміні з овочевими культурами велике значення мають попередники. Диня погано росте після картоплі й овочів, а після гарбузових ще й уражається однаковими з ними хворобами. Добре б після овочів спочатку посіяти сидерати, а також внести під осіннє перекопування в розрахунку на квадратний метр перегній – 2 кг, аміачну селітру – 25 г, сульфат калію – 15 г, суперфосфат – 35 г. Під час сівби в кожну лунку також насипають чайну ложку нітрофоски і перемішують із землею.

Диня – теплолюбна культура. Проростає при температурі +16 градусів. При її зниженні хоча б на градус ріст припиняється, якщо стовпчик термометра опускається ще нижче – починає хворіти і гине. Насіння може вигнивати при холоді та надмірній вологості. Так само важливі для дині світло та простір. Південний схил, та ще й захищений з півночі, не затінений – вдале місце.

Культура вимоглива до агротехніки — потребує добре підготовленого легкого й багатого на органіку ґрунту. Не годяться закислені, з застоєм води ділянки, які погано прогріваються.

Одна з найважливіших операцій – прищипування бадилля. Перший раз – після появи п’ятого листа, після цього утворюється три-п’ять нових пагонів, які теж потрібно прищипнути після п’ятого листа. Якщо ж не формувати рослину, то вона наростить багато зайвої зеленої маси на шкоду врожаю. На початку цвітіння жіночих квіток бажано додаткове їх запилення. Кількість зав’язі так само потрібно регулювати. Інакше може статися так, що диньок нав’яжеться багато, а дозріти вони не встигнуть.

Раніше ми розповідали, як боротися з куречявістю персика.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні