П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаВчені розповіли, як боротися з кучерявістю персика

Вчені розповіли, як боротися з кучерявістю персика

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені Інституту садівництва НААН України зробили прогнози, що теплий і вологий сезон, сприятиме поширенню масових хвороб кісточкових.

Серед них “найпопулярніша” – кучерявість листя персика, яку фіксували в господарствах Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Миколаївської, Херсонської, Донецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей.

– Хвороба проявлялася у другий-третій декадах квітня. Ураження пагонів коливалося в межах 1-5% (10% в Дніпропетровській області), – зазначила Світлана Градченко, працівниця Інституту садівництва НААН України.

За її даними, облік ураження листя персика хворобою показав незначне поширення в насадженнях Дніпропетровської, Одеської, Закарпатської та Івано-Франківської областей – 3,5-13%. В інших господарствах цей показник коливався в межах 20-55%, при цьому розвиток хвороби не перевищував 7% (Дніпропетровська, Миколаївська та Донецька області, відповідно 15, 30 і 40%).

– Для обмеження масового поширення і розвитку кучерявості листків персика слід проводити вирізання уражених пагонів і вчасно забезпечувати заходи захисту, зокрема обприскування насаджень рекомендованими фунгіцидами на початку розпускання бруньок і перед цвітінням персика, – порадила Світлана Градченко. – Непоганий ефект дає застосування препаратів “Топсин”, “Хорус”, “Косайд 2000”, “Скор”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як застосовувати феромонні пастки в саду.

Джерело: Аgrotimes.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні