П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіСкоро доберуться до бабусь, що торгують

Скоро доберуться до бабусь, що торгують

Этот материал также доступен на русском языке
За продаж овочів та фруктів, вирощених на п’ятдесятьох сотках, хочуть зобов’язати платити податок. Відповідні зміни у Податковому кодексі України підтримав Кабінет Міністрів. Скільки доведеться платити, з’ясовувала наша газета.

Хто платить податок зараз…

Земля для багатьох власників присадибних ділянок залишається додатковим, а то і основним джерелом доходу. Пенсіонери часто торгують на ринках вирощеними на власних ділянках овочами, ягодами, фруктами. На сьогодні ведення особистого сільського господарства до підприємницької діяльності не належить. І якщо загальний розмір земельних ділянок не перевищує 2 га, доходи їх власників, отримані від продажу власної сільгосппродукції, поки що не оподатковуються. При цьому сільгосподарські площі, які безпосередньо не використовуються, – здаються в оренду, наприклад, – не враховуються. Якщо площа сільськогосподарських ділянок, що перебувають у власності, становить понад 2 гектари, дохід від продажу вирощених овочів і фруктів підлягає оподаткуванню на загальних підставах. У такому випадку стягується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18% і військовий збір – 1,5%. Тобто, якщо ви виростили овочі на ділянці, площа якого понад 2 гектари, і заробили на цьому 10 тисяч гривень, то віддати державі у вигляді податків доведеться майже 2000 гривень. При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник повинен подати до податкової копію довідки про наявність у нього земельних ділянок (форма 3-ДФ, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України, від 17.01.2014 №32). Довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податків.

…і кому доведеться платити потім

Одержуваних податкових зборів уряду видалося недостатньо. І Кабмін запропонував нардепам ухвалити закон про введення податків за продаж сільгосппродукції з городів, площа яких перевищує 0,5 гектара. За тими ж податковими ставками: 18% – ПДФО і 1,5% – військовий збір. Власники садів і городів повинні будуть щорічно подавати податкову декларацію. А число платників податків значно зросте. Адже присадибні господарства площею 50 соток в Україні широко поширені. Жителі сіл часто продають вирощені там овочі та фрукти на міських ринках. Тож якщо податок на 50 соток введуть, ціни на овочі та фрукти можуть істотно підскочити. Деякі господарі ділянок, які не особливо заробляють на дарах землі, почнуть масово їх продавати. Що знову ж негативно позначиться на споживачах. В цьому випадку землю скуповуватимуть агропідприємства, а ціни на продукти, які потраплять у точки продажу, зростуть. Щоправда, законопроект про податкову реформу має пройти ще два читання в парламенті. Залишається сподіватися, що реформувати оподаткування присадибних ділянок передумають.

Це цікаво

Британських фермерів відправлять на пенсію

В Англії багато фермерських господарств, велика частина яких (61%) субсидується державою. Середній розмір субсидії становить близько 30 тисяч доларів на рік. Уряд Великої Британії планує виплатити по 70 тисяч доларів літнім фермерам, які погодяться піти на пенсію. Ті, хто має великі сільгоспугіддя, зможуть розраховувати на виплати до 140 тисяч. Ці виплати передбачені планом масштабної перебудови сільськогосподарських субсидій, покликаної залучати фермерів до захисту довкілля. Частина аграріїв старшого покоління, на думку влади, чинить опір новим, «зеленим» методам сільгоспвиробництва, тому їх хочуть замінити на молодших.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні