П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНадбавка на дитину: чи можна повернути недоотримане?

Надбавка на дитину: чи можна повернути недоотримане?

Этот материал также доступен на русском языке
Непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, надбавка до пенсії за віком, за інвалідністю та за вислугу років виплачується в розмірі 150 гривень на кожну дитину.

«Я народився у вересні 1948 року. На пенсії з 2008 року. Мій молодший син народився 1991 року. Коли я йшов на пенсію, йому було 17 років. Про те, що у мене є син, було записано в паспорті, який я подавав при призначенні пенсії. Але мені не заплатили надбавку на сина в розмірі 150 гривень до досягнення 18 років. Коли я дізнався, що мені належалася така надбавка, у Пенсійному фонді відповіли, що поїзд уже пішов. Так я недоотримав близько 1000 гривень. Чи можна повернути ці гроші?

Ярослав Пігур, м. Миколаїв»

(Подзаг) Доплата на дітей для непрацюючих пенсіонерів

Йдеться про Постанову Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян» № 654 від 16 липня 2008 року (в останній редакції від 23.02.2019 р.). Її було ухвалено буквально за два місяці до того як ви зібралися на пенсію. Пункт 4-3 цієї постанови свідчить, що з 1 вересня 2008 року непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, надбавка до пенсії за віком, за інвалідністю та за вислугу років, передбачена Законами України «Про пенсійне забезпечення» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», виплачується в розмірі 150 гривень на кожну дитину.

Право на виплату такої надбавки підтверджується свідоцтвом про народження дитини. Своєю чергою свідоцтво про народження дитини, як правило, вимагають при призначенні пенсій у жінок, оскільки період догляду за дитиною до трьох років може зараховуватися до стажу.

(Подзаг) Пенсіонер не знав, а фахівець не підказав

У чоловіків такий документ зазвичай не вимагають і, як ми розуміємо, ви його не надавали. До того ж новація щодо щомісячної доплати до пенсії в розмірі 150 гривень на неповнолітню дитину на той момент щойно тільки набрала чинності. Ви про це, очевидно, не знали. Прогавив це і працівник Пенсійного фонду, що приймав у вас документи на призначення пенсії. Звичайно, вам могли підказати про право на надбавку, але цього не зробили, очевидно, через неуважність. Формально це не є порушенням законодавства, і тепер знайти крайнього через стільки років буде дуже складно.

Якщо ви на той момент вже не працювали, то цілком логічно, що мали право на таку надбавку, адже запис про дитину, нехай і в паспорті, все-таки був. Можна, звичайно, спробувати вимагати справедливості через вищі інстанції (обласне управління або Пенсійний фонд України), але там, скоріш за все, вам порадять звертатися до суду.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні