Узвар — одна з головних страв різдвяного столу, без якої важко уявити святкову вечерю. Ділимося простим рецептом ароматного напою із сухофруктів.
Раніше ми розповідали про головні помилки в приготуванні куті.
Інгредієнти
- сушені яблука — 150 г
- сушені груші — 150 г
- чорнослив — 100 г
- родзинки — 50 г
- мед або цукор — 2–3 ст. л. (за бажанням)
- вода — 2 л
- кориця (паличка) або гвоздика — за смаком
- цедра апельсина або лимона — за бажанням
Приготування
- Промиваємо всі сухофрукти під проточною водою, щоб видалити пил і бруд.
- Якщо сухофрукти дуже тверді, заливаємо їх теплою водою на 10–15 хвилин, щоб вони трохи розм’якшилися.
- У каструлю наливаємо 2 літри холодної води й доводимо її до кипіння.
- Спочатку додаємо сушені груші та яблука — вони варяться найдовше. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 15 хвилин.
- Додаємо чорнослив і родзинки, а також паличку кориці або кілька гвоздик. Варимо ще 5–7 хвилин.
- Знімаємо узвар з вогню, додаємо мед або цукор за смаком і ретельно перемішуємо.
- Узвар потрібно настояти, щоб він набув насиченого смаку та аромату. Залишаємо його під кришкою на 4–6 годин або на ніч.
- Перед подачею узвар проціджуємо (за бажанням) або подаємо з фруктами для більш натурального вигляду. Для святкового вигляду додаємо у напій свіжу м’яту, скибочки лимона або апельсина.
Вас також можуть зацікавити новини:








