Скільки варити яйця після кипіння: точний час для ідеального смаку

Этот материал также доступен на русском языке

варені яйця
Фото: freepik
Рідкий, ніжний чи круто зварений – текстура яєць залежить від часу приготування. Експерти пояснюють, скільки хвилин потрібно для кожного варіанту.

Ключові тези:

  • Час варіння безпосередньо впливає на текстуру білка та жовтка.
  • Недоварені яйця мають рідку консистенцію, а переварені – сухі жовтки й гумові білки.
  • Ідеальний результат залежить від бажаної консистенції жовтка: рідкий – 4–6 хв, кремовий – 7–9 хв, крутий – 10–12 хв.
  • Експерти радять не переварювати яйця довше 12 хв, аби уникнути зеленуватого жовтка та неприємного присмаку.

Зварити ідеальне яйце часом буває складно, у результаті отримуєте або недоварений білок, або переварений жовток. Втім, якщо знати точний час для приготування, можна отримати смачні варені яйця ідеальної текстури.

Раніше ми розповідали, що варто їсти при підвищеному тиску: кардіологи виділили ягоду з унікальним ефектом.

На текстуру варених як білка, так і жовтка безпосередньо впливає час готування.

Якщо він недостатній – білки будуть трохи рідкуватими, а жовтки дуже рідкими. Якщо ж переборщити – жовтки будуть сухими, а білки – гумовими на смак.

Ідеальний варіант – коли білки тверді, а консистенція жовтка – така, як вам потрібна.

Розповідаємо, як довго треба готувати яйця, щоб жовток вийшов рідким, середньо чи круто звареним.

Як довго потрібно варити яйця

Щоб отримати рідкий жовток, потрібно варити яйця протягом 4-6 хвилин. У такому разі білки повністю застигнуть, але залишаться ніжними, а жовток буде рідким.

Якщо хочете отримати ніжну кремову текстуру жовтка, але щоб він не був повністю твердим, варіть його протягом 7-9 хвилин.

Для отримання круто звареного жовтка, яйця потрібно варити протягом 10-12 хвилин.

За словами експертів, не варто варити яйця довше ніж 12 хвилин, оскільки в такому разі залізо та сірка у їхньому складі починають взаємодіяти й жовток стає тьмяного зеленувато-сірого кольору, що виглядає не надто апетитно.

Як правильно варити яйця

Щоб зварити ідеальні яйця, варто дотримуватися кількох простих правил:

  1. Оберіть не дуже свіжі яйця, оскільки вони легше чистяться.
  2. Покладіть яйця в каструлю та залийте холодною водою приблизно на 2 см вище рівня яєць.
  3. Доведіть воду до легкого кипіння на середньому вогні.
  4. Одразу після закипання води починайте стежити за часом: залежно від того, які ви хочете отримати яйця варіть їх відповідний час.
  5. Після закінчення варіння перекладіть яйця у крижану воду на 5–10 хвилин. Це зупинить  приготування та спростить очищення.

Джерело: Leravi

Вас також можуть зацікавити новини:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?