Навіщо мити сухофрукти
Доцільність миття сухофруктів придбаних на вагу, здавалося б, не повинна викликати суперечок. Ягоди або шматочки сушених фруктів, які певний час лежали у відкритих ящиках в магазині чи на ринку, зібрали на собі бруд і пил. Їх могли торкатися руками інші люди. На них потрапляли бактерії з повітря. А за неправильних умов могла розвиватися пліснява. Тому мити такі продукти слід обов’язково, але тільки безпосередньо перед вживанням або додаванням до страв.
Раніше ми розповідали, чи можна діабетикам їсти сухофрукти.
Але чи обов’язково мити розфасовані сухофрукти? За ідеальних умов, коли ви принесли покупку додому, краще ці продукти помити перед вживанням. Вони, звісно, менше контактують з навколишнім середовищем, проте можуть містити діоксид сірки. Цією речовиною часто обробляють сушені продукти для надання родзинкам, куразі, чорносливу більш привабливого вигляду. Для організму здорової людини мінімальні дози діоксиду сірку шкоди не принесуть. Але можуть стати причиною відповідної реакції у тих, хто страждає на алергію або астму.
Тому якщо фасовані сухофрукти не придбані для швидкого перекусу, за можливості їх краще також мити.
Як правильно мити сухофрукти
Найкраще не замочувати сухофрукти, а мити їх під гарячою проточною водою, наприклад, у друшляку. Можна також залити сушені плоди достатньо великою кількістю гарячої води, швидко промити їх, а воду злити. Зазвичай, цього достатньо, щоб позбутися поверхневого бруду.
Якщо хочете домогтися більш м’якої текстури, то повторно залийте сухофрукти чистою водою, але вже після миття. Родзинкам буде достатньо 10-20 хвилин. Для кураги та чорносливу знадобиться 30-60 хвилин залежно від розміру та рівня сухості.
Після цього плоди слід обсушити, розклавши на паперовий рушник. Якщо плануєте їх використовувати у випічці, додатково присипте борошном, щоб воно увібрало надлишок вологи.
Читайте також: