П’ятниця, 15 Листопада, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому шкідливо їсти та пити гаряче: як вибрати золоту середину

Чому шкідливо їсти та пити гаряче: як вибрати золоту середину

Этот материал также доступен на русском языке
Багато людей вважають за краще не тільки пити гарячі напої, але й їсти гарячі страви, не чекаючи, поки вони трохи охолонуть. Що у такому разі відбувається в організмі?

Оптимальні 40 градусів

Всі органи травного тракту мають слизову оболонку, що складається з клітин, клітини містять білок.

Білок витримує максимальну температуру 42 градуси, і якщо цей показник більший, білок денатурується (зварюється), клітина втрачає свої функції. Тому оптимальною є температура їжі та рідини, які ми споживаємо, не більша за 40 градусів.

Часте вживання гарячого призводить до того, що рецептори слизової оболонки рота втрачають свою здатність розпізнавати температуру.

В результаті людина перестає відчувати, що їжа надто гаряча, відбувається регулярне травмування підслизового та м’язового шарів органів. А при регулярному повторенні виникають рубцеві зміни (як на тілі після рани).

Чи має значення, яка саме їжа потрапляє в організм у гарячому стані?

Звичайно, наприклад, гарячі вареники або пончики повільніше проходять через стравохід, тому більше травмують, ніж рідина.

Часто жінки обпікають собі шлунок гарячими пиріжками, якими вони смакують відразу зі сковорідки, коли їх смажать. І тут навіть можуть виникнути виразки.

Вам буде корисно:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні