Понеділок, 21 Жовтня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧас виходити на пенсію: як розібратися з особливостями стажу за кордоном та...

Час виходити на пенсію: як розібратися з особливостями стажу за кордоном та плутаниною в електронних даних

Этот материал также доступен на русском языке
У Пенсійному фонді України існує практика, відповідно до якої стаж, набутий на різних територіях, може зараховуватись та не зараховуватись.

«У мене є два питання. Перше: у 1995-1997 роках я працювала в Молдові у м. Тирасполі. Решту життя я навчалася і працювала в Україні. Чи враховуватимуться при розрахунку пенсії трудові роки не в Україні?

І друге: як зрозуміти, що означає у відомостях про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб такий запис:

  •  звільнена з роботи 13.08.87 (за датою запису у трудовій книжці);
  •  звільнена 30.09.87 (за записами, поданими роботодавцем)?

Організація та сама, але є розбіжності у даті звільнення. Чи можуть ці розбіжності вплинути на подальший розрахунок пенсії? Яку дату врахують – ту, що вказана в трудовій, чи ту, яку зазначив роботодавець?»

Тетяна, запитання надійшло на електронну пошту редакції

Який стаж не впливатиме на розмір пенсії?

У законодавстві, на жаль, немає чіткої відповіді на ваше перше запитання, адже випливає одразу кілька нюансів. На перший погляд, період роботи в Молдові має бути безперечно зараховано, з огляду на те, що між урядом України та Республікою Молдова в 1995 році було підписано угоду про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення.

З другого боку, нам відомо, що в Пенсійному фонді України існує практика, відповідно до якої стаж, набутий на території Придністровської Молдавської Республіки, не зараховувати, бо статус цієї республіки не визнаний країнами-членами ООН і самою Молдовою. Тому норми зазначеної вище угоди в таких випадках не застосовуються. Таким чином, питання зарахування стажу у м. Тирасполі, що знаходиться у Придністров’ї, залишається неврегульованим.

Водночас нагадаємо, що в 2024 році було внесено зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до яких робота у будь-яких країнах (окрім Росії) тепер може бути зарахована при призначенні пенсії в Україні, навіть якщо з цими країнами пенсійні угоди не укладено.

Однак такий стаж буде суто умовним: його будуть враховувати, якщо людині не вистачатиме стажу для визначення права на пенсію. Але на розмір самої пенсії, тобто при визначенні коефіцієнту стажу, він не впливатиме.

Якщо в реєстрі не співпадають дати звільнення

Що стосується другого питання, то, як ми зрозуміли, плутанина сталася під час оцифрування трудової книжки. Тобто роботодавець надіслав до Пенсійного фонду відскановані копії трудової книжки і одночасно заповнив відповідні відомості.

Зазначимо, що основним документом, який підтверджує стаж роботи до 2004 року, є трудова книжка. Тому вважаємо цілком очевидним, що при призначенні пенсії мають врахувати дату звільнення, зазначену саме в трудовій книжці.

Втім, ми не знаємо всіх обставин: чи то роботодавець просто помилився, коли вписував у відомості про застраховану особу іншу дату, чи на то були якісь особливі обставини. Тому остаточне рішення ухвалюватимуть безпосередньо в Пенсійному фонді, виходячи з усіх наявних даних.

Читайте також: 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні