Неділя, 22 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яБактеріальна або вірусна інфекція. Як відрізнити і що робити?

Бактеріальна або вірусна інфекція. Як відрізнити і що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Цієї осені фахівці прогнозують одночасну циркуляцію вірусів ковіду, грипу та збудників ГРВІ. Тому дуже важливо навчитися відрізняти вірусну інфекцію від бактеріальної.

Увага до симптомів

Вірусна інфекція

Вірусна інфекція має «яскравий» раптовий початок. Температура швидко підіймається і тримається на рівні 37-38 градусів у середньому 2-3 дні. Як правило, супроводжується:

  • рідкими прозорими виділеннями з носа;

  • ломотою у всьому тілі та болем у м’язах.

Бактеріальна інфекція

Розвиток хвороби при бактеріальній інфекції поступовий, температура підіймається не одразу, тримається вище за 38 градусів і не опускається. Болить щось одне, оскільки бактерії вражають один орган:

  • у разі отиту – болять вуха;

  • якщо уражена носоглотка – виділення з носа гнійні, слизові та густі.

Як визначають бактеріальну інфекцію?

Визначити бактеріальну інфекцію може тільки лікар під час очного огляду, а також виходячи з результатів додаткових обстежень.

Бактеріальний тонзиліт

Для діагностики бактеріального тонзиліту (захворювання, яке характеризується запаленням мигдаликів) необхідно зробити мазок з мигдаликів та стрептатест.

Бактеріальний синусит

Бактеріальний синусит визначається за такими ознаками, як густі гнійні зелені виділення з носа, виражений набряк понад 10 днів, головний біль тощо.

Пієлонефрит

Пієлонефрит (запальне захворювання, яке зачіпає нирки та сечові шляхи) діагностується на основі лабораторних аналізів.

Пневмонія

Для діагностики пневмонії потрібним є рентген.

Важливо! Важливим аспектом лікування бактеріальних інфекцій є правильно підібраний курс терапії антибіотиками.

Як знешкодити вірус?

При вірусній інфекції можуть розвиватися ускладнення, викликані бактеріями (отит або пневмонія при ГРВІ), але це не означає, що антибіотик можна застосовувати як профілактичні заходи розвитку ускладнень. Окрім наявності відомих побічних ефектів, необґрунтований прийом антибіотиків може призвести до формування антибіотикорезистентності (стійкості бактерій до лікарських засобів).

Важливо! Вірусна інфекція лікується противірусними препаратами, коли лікар вже знає, яка саме інфекція атакує ваш організм. Це дуже важливо, бо лікування ковіду або грипу суттєво відрізняється.

Коли бігти по антибіотики?

Важливе і основне правило, яке стосується антибіотиків: вони є ефективними лише у боротьбі з бактеріями і призначаються при бактеріальній інфекції.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні