П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаНовиниВ яких частинах овочів більше нітратів – це треба знати, щоб не...

В яких частинах овочів більше нітратів – це треба знати, щоб не нашкодити організму

Этот материал также доступен на русском языке
Нітрати, хоч і є природними сполуками, можуть становити певну небезпеку, особливо якщо їх вживати у великих кількостях. Тому важливо знати, які частини рослин можуть містити більше нітратів та як правильно їх використовувати. 

16 червня – День свіжих овочів. Овочі відіграють важливу роль у житті людини, адже вони є джерелом вітамінів та мінеральних речовин, необхідних людям.

Крім того, в них містяться органічні кислоти та ефірні олії, що покращують травлення та сприяють кращій засвоюваності м’ясних та рибних страв.

Однак навіть такі корисні продукти можуть таїти в собі небезпеку для організму людини, зокрема через надлишок нітратів.

В яких частинах овочів більше нітратів?

У різних частинах плодів, коренеплодів та зеленних культур міститься різна кількість нітратів.

  • У листових овочів більше нітратів у стеблах та живцях листя.
  • У огірка та кабачка кількість нітратів зростає від верхівки до основи (плодоніжці) і від середини до шкірки.
  • У патисонів більш нітратна шкірка, у томатів – бланжеві плоди, у перців – недостиглі плоди, у капусти – качан, у буряків та моркви – серцевина.
  • Перерослі овочі (огірки, кабачки, салати, всі пряні культури) втрачають свої смакові якості і, що найголовніше, різко підвищують нітратовміст.

Е. Феофілов, агроном

Нагадаємо, ми розповідали, як вивести нітрати з ранніх овочів, щоб не отруїтися, а отримати максимальну користь.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні