16 червня – День свіжих овочів. Овочі відіграють важливу роль у житті людини, адже вони є джерелом вітамінів та мінеральних речовин, необхідних людям.
Крім того, в них містяться органічні кислоти та ефірні олії, що покращують травлення та сприяють кращій засвоюваності м’ясних та рибних страв.
Однак навіть такі корисні продукти можуть таїти в собі небезпеку для організму людини, зокрема через надлишок нітратів.
В яких частинах овочів більше нітратів?
У різних частинах плодів, коренеплодів та зеленних культур міститься різна кількість нітратів.
- У листових овочів більше нітратів у стеблах та живцях листя.
- У огірка та кабачка кількість нітратів зростає від верхівки до основи (плодоніжці) і від середини до шкірки.
- У патисонів більш нітратна шкірка, у томатів – бланжеві плоди, у перців – недостиглі плоди, у капусти – качан, у буряків та моркви – серцевина.
- Перерослі овочі (огірки, кабачки, салати, всі пряні культури) втрачають свої смакові якості і, що найголовніше, різко підвищують нітратовміст.
Е. Феофілов, агроном
Нагадаємо, ми розповідали, як вивести нітрати з ранніх овочів, щоб не отруїтися, а отримати максимальну користь.