Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк вивести нітрати з ранніх овочів, щоб не отруїтися, а отримати максимальну...

Як вивести нітрати з ранніх овочів, щоб не отруїтися, а отримати максимальну користь

Этот материал также доступен на русском языке
Нитраты - соли азотной кислоты, необходимые растениям для роста. В том или ином количестве они присутствуют во всех овощах и фруктах и, соответственно, они попадают в организм человека с пищей.

Нітрати – солі азотної кислоти, необхідні рослинам для зростання. У тій чи іншій кількості вони присутні у всіх овочах та фруктах і, відповідно, вони потрапляють до організму людини з їжею.

У невеликій кількості нітрати безпечні. Однак якщо вони надходять до організму в ударних дозах, частина нітратів при взаємодії з мікрофлорою кишечника утворює нітрити – шкідливі сполуки, які мають накопичувальний ефект і можуть призвести до серйозних проблем в організмі.

У яких овочах найбільше нітратів?

«На око» визначити кількість нітратів у плодах неможливо. Однак про їх надмірний вміст можуть говорити надто яскраве і ідеально рівномірне забарвлення, гігантські розміри, товста і тверда шкірка.

Найчастіше надлишок нітратів зустрічається в ранній зелені (кропі, петрушці, селері) – причому в стеблах нітратів накопичується майже в 2 рази більше, ніж у листі.

Також треба бути обережними з редисом, кабачками, огірками, капустою, буряком. В овочах та фруктах нітрати також накопичуються нерівномірно. Так, у шкірці огірків і редиски нітратів більше на 70%, у капусті найбільше нітратів (на 30%) – у качанчику. У моркві більше нітратів міститься у серцевині.

Як знизити рівень нітратів у продуктах?

1. Зберігайте овочі та фрукти в холодильнику, попередньо вимивши їх, – при зберіганні в теплі рівень нітратів підвищується.

2. Зрізайте шкірку, місце біля плодоніжки, знімайте верхнє листя у капусти. Ці місця – накопичувачі нітратів.

3. Нітрати добре розчиняються у воді. Тому перед вживанням вимочуйте овочі та фрукти протягом 20-30 хвилин, періодично міняючи воду.

4. Найефективніший спосіб видалення нітратів – варіння, яке знижує кількість нітратів у овочах на 30-50%. Після варіння воду необхідно злити. Зрозуміло, варіння годиться тільки для коренеплодів – картоплі, моркви та буряків.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні