Чому виникає порушення ліпідного обміну і кому воно загрожує, розповів терапевт Дмитро Барабанов.
Що це за патологія?
Патологічний стан, що розвивається при підвищенні рівня загального холестерину у крові (показник – понад 5 ммоль/л), називається гіперхолестеринемією. Небезпека патології в тому, що найчастіше вона протікає безсимптомно, викликаючи поступове ущільнення стінок артерій і звуження їх просвіту, що призводить до порушення кровопостачання і розвитку грізних захворювань серцево-судинної системи: гіпертонії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.
Ця патологія буває первинною (спадковою) або вторинною (набутою). Також розрізняють три ступені концентрації холестерину в крові: легку (у межах 5-6,4 ммоль/л), помірну (6,5-7,8 ммоль/л) та виражену (понад 7,9 ммоль/л).
Що визначає якість холестерину?
Холестерин – це віскоподібна речовина, яка належить до категорії ліпідів (жирів) і є компонентом усіх клітин організму, беручи участь у синтезі клітинних мембран, гормонів, вітаміну Д та жовчних кислот. Близько 80 відсотків холестерину виробляється печінкою і близько 20 відсотків надходить з їжею (тваринними жирами).
Як правильно знижувати холестерин: чи потрібно повністю позбуватися його.
При цьому холестерин пересувається по кровоносних судинах лише у поєднанні з жирами, білками та іншими допоміжними речовинами, – такі комплекси називаються ліпопротеїнами. Їх склад визначає «якість» холестерину.
– «Поганий» холестерин визначають ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ). Вони містять мало білків і багато жирів і відкладаються на стінках судин як небезпечні атеросклеротичні бляшки.
– «Хороший» холестерин визначають ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ). Вони містять багато білка, збирають поганий холестерин і транспортують його в печінку, де він розщеплюється і використовується організмом.
Показник загального холестерину (ЗХС) складається із показників ЛПНЩ та ЛПВЩ. Навіть невелике перевищення його норми призводить до розвитку гіперхолестеринемії та пов’язаних з нею ризиків для здоров’я.
У чому причина розвитку патології?
До виникнення гіперхолестеринемії найчастіше призводять дві основні причини: це генетичні аномалії та системні похибки в раціоні (надлишок калорій, переважання в меню жирних і рафінованих продуктів). Також винуватцями порушення обміну холестерину можуть бути деякі хронічні захворювання (цукровий діабет, гіпотеріоз, гломерулонефрит), застій жовчі, нервова анорексія і прийом низки ліків (зокрема, гормональних препаратів, бета-блокаторів, імунодепресантів).
Додатковими факторами ризику вважають вік – понад 45 років, наявність гіпертонії та зайвої ваги, куріння і зловживання алкоголем, сидячий спосіб життя, хронічний стрес.
На що звертати увагу?
Найчастіше патологія протікає без яскраво виражених симптомів і виявляється під час профілактичних обстежень або звернення до лікаря з інших приводів.
Іноді ознаками порушень ліпідного обміну стають:
-
поява маленьких жовтих жировиків (ксантелазм) на повіках та бугристих відкладень холестерину (ксантом) на ліктях, колінах та пальцях;
-
поява сірого кільця навколо рогівки очей;
-
біль у суглобах;
-
важкість і больові відчуття в ногах навіть при незначному фізичному навантаженні;
-
відчуття дискомфорту і біль у ділянці серця (стенокардія).
Як вчасно виявити недугу?
Щоб не пропустити порушення обміну холестерину (особливо, якщо присутня хоча б пара факторів ризику), потрібно щорічно робити ліпідограму – комплексний біохімічний аналіз крові, що дозволяє виявити порушення ліпідного обміну в організмі і оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
У боротьбі з будь-яким ступенем патології важливу роль відіграють дієта і корекція способу життя. При помірній та вираженій формах гіперхолестеринемії додають прийом лікарських препаратів, які підбираються лікарем індивідуально для кожного пацієнта.
Допоможе дієта
Для зниження високого рівня холестерину важливо дотримуватися дієти: максимально скоротити вживання яловичини, свинини, баранини, жирної молочки, яєць, субпродуктів, маргарину, ковбаси, майонезу, кондитерських виробів.
Ірина Кадченко