Курник із прісного тіста
Курник – великий пиріг з різноманітною начинкою, яка обов’язково включає куряче м’ясо. Можна взяти будь-яку частину курки: стегенця, гомілки або крильця. Але найкраще пиріг вийде з курячим філе.
Інгредієнти
Куряче філе – 500 г, картопля – 4 шт., цибуля ріпчаста – 4 шт., яйця – 2 шт., маргарин – 200 г + для підготовки форми, молоко – 100 мл, борошно – 500 г, сіль – 1 чайна ложка, перець чорний мелений – 1 чайна ложка.
Як готувати
-
Куряче філе розрізати на невеликі шматки, посолити і поперчити.
-
Приготувати тісто. Одне яйце змішати з молоком. Розтопити маргарин і додати його до яєчно-молочної суміші. Посолити і добре перемішати. Всипати борошно, але не все, залишити 50 г для розкочування тіста. Тісто для курника має бути маслянистим і еластичним, не мусить прилипати до рук і посуду.
-
Помістити тісто в пакет і прибрати у холодне місце на півгодини.
-
У цей час очистити картоплю та цибулю.
-
Нарізати картоплю дрібними брусочками. Цибулю нарізати дрібно.
-
Відокремити 2/3 частини тіста. Увімкнути духовку для розігріву до 180 градусів.
-
Розкачати тісто в тонкий пласт, більший за діаметр форми для пирога.
-
Форму змастити маргарином. Викласти розкатаний пласт тіста у форму, накрити тістом і стінки форми.
-
На дно викладати шарами: картоплю, посолити. Потім цибулю. І зверху викласти куряче м’ясо.
-
1/3 частину решти тіста тонко розкотити і накрити пиріг.
-
Надлишки тіста відрізати і заліпити край пирога рубчиком.
-
У середині верхівки курника вирізати отвір розміром приблизно з яйце для виходу пари.
-
Відокремити жовток другого яйця, трохи його збити і змастити пиріг.
-
Закрити отвір «пробкою» з тіста і поставити пиріг в розігріту до 180 градусів духовку.
-
Випікати 45 хвилин. За 15-20 хвилин до готовності влити в отвір дві столові ложки води. Випікати далі до золотистої скоринки.