«Не знаю, чи це справа була апетиту, чи справа просто серцевої привітності, чи просто борщ із сушеними карасями (який так геніально варять мої землячки), — не знаю, що саме було причиною, знаю тільки, що я добре пообідав і ще щільніше заснув після обіду» – так записав у своєму щоденнику Т. Г. Шевченко.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що український борщ внесли до списку ЮНЕСКО.
Борщ із карасями, який так сподобався Шевченкові, готували з висушеної в печі риби. Зрозуміло, в наш час рибу так засушити рідко в кого вийде – з печами ми майже розсталися. Кухарі пропонують більш сучасну версію пісного борщу зі смаженими карасями.
Тарас Шевченко: борщ із сушеними карасями
Інгредієнти на 3-4-літрову каструлю:
Дрібні карасі – 350 грамів, капуста – 300 грамів, картопля – 3 штуки, буряк – 2 штуки, сушені гриби (краще білі) – 15 грамів, морква, корінь петрушки, корінь селери – по 0,5 штуки, цибуля – 1 штука, борошно – 0,5 столової ложки, лавровий лист, перець, сіль, зелень.
Приготування
- Відварити моркву, селеру, петрушку і гриби з перцем та лавровим листком.
- Бульйон процідити і відварити в ньому тонко нарізані капусту і буряк.
- Цибулю нарізати і обсмажити на сковороді до золотистого кольору, змішати з борошном і влити в каструлю з борщем.
- Закип’ятити.
- Карасів обваляти в борошні і обсмажити на сильному вогні до сухості.
- Додати рибу до борщу і знову закип’ятити.
Подавати із зеленню, сметаною, пампушками та часником.
Вам буде цікаво дізнатися, що любили готувати українські письменники: Микола Гоголь обожнював вареники на кисляку.