Українські козаки здебільшого готували страви з круп та риби, бо ані скотарством, ані сільським господарством вони не займалися. І хоча багато часу козаки проводили в походах, вони розумілися на їжі. Їхня їжа була простою і смачною, з десертами та напоями. Пропонуємо вам рецепти страв, які готували запорізькі козаки.
- Що їли запорізькі козаки: козацька тетеря – здорове харчування богатирів.
- Що їли запорізькі козаки: куліш із салом – простота та ситність страви цінується і в наш час
- Що їли запорізькі козаки: потапці – страва, яка захищала козаків від авітамінозу та цинги.
- Що їли запорізькі козаки: легендарна саламата складається із мінімуму продуктів – спробуйте приготувати.
- Що їли запорізькі козаки: картопляні галушки – для тих, хто розуміється на їжі.
Варенуха
Варенуха – старовинний український напій, який готували із сухофруктів та прянощів. Фрукти, на яких настоювали варенуху, козаки використовували для приготування їжі і навіть лікування ран.
Інгредієнти
Сушені груші – 100 грамів, сушені яблука – 100 грамів, сушені вишні – 100 грамів, чорнослив – 60 грамів, мед – 600 грамів, кориця – 0,5 чайної ложки, імбир – 0,25 чайної ложки, духмяний перець – 0,5 чайної ложки, горілка – 2,5 літра, лавровий лист – 3 штуки.
Приготування
- Сухофрукти вимити і скласти в окремі посудини, потім залити їх горілкою і настоювати протягом шести годин.
- Після того як вони розбухнуть, все змішати і злити в керамічний або емальований посуд, куди додати мед, горілку та спеції.
- Накрити кришкою, а краї замазати звичайним прісним тістом.
- На кришку помістити невеликий гніт і поставити в духовку або піч на 10-12 годин при температурі 100 градусів.
Щоб варенуха вийшла такою, як слід, потрібно суворо дотримуватися рецепту і особливо – температурного режиму.