Українські козаки здебільшого готували страви з круп та риби, бо ані скотарством, ані сільським господарством вони не займалися. І хоча багато часу козаки проводили в походах, вони розумілися на їжі. Їхня їжа була простою і смачною, з десертами та напоями. Пропонуємо вам рецепти страв, які готували запорізькі козаки.
- Що їли запорізькі козаки: козацька тетеря – здорове харчування богатирів.
 - Що їли запорізькі козаки: куліш із салом – простота та ситність страви цінується і в наш час
 - Що їли запорізькі козаки: потапці – страва, яка захищала козаків від авітамінозу та цинги.
 
Саламата
Ця страва – своєрідний кисіль на молоці, воді або рибному бульйоні, який став прототипом козацьких галушок.
Інгредієнти
- Борошно – 1 склянка,
 - сметана – 1 літр,
 - молоко та сіль – за смаком.
 
Приготування
- Сметану закип’ятити на слабкому вогні, помішуючи постійно дерев’яною ложкою.
 - Потім повільно і потроху підсипати борошно, обов’язково прискорюючи помішування, інакше можуть утворитися грудки.
 - Поступово на поверхні почне виступати масло.
 - Після цього у саламату потрібно долити трохи молока і посолити.
 - Коли на дні та з боків з’явиться рум’яна скоринка, а кашоподібна маса перестане прилипати до ложки, страва вважається готовою.
 
Саламату козаки їли гарячою з хлібом.
							
											







