Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкщо вам відмовили в нарахуванні субсидії: як захистити свої права

Якщо вам відмовили в нарахуванні субсидії: як захистити свої права

Этот материал также доступен на русском языке
Субсидія — це фінансова допомога фізичній чи юридичній особі, яка виділяється з державного бюджету або спеціальних фондів. Субсидію можна витратити під чітко визначені цілі (найчастіше ЖКГ), повертати її не потрібно та ін.

До редакції надійшов лист з Чернігівської області від Зої Бишок. Читачка розповідає, що через неправильно пораховані доходи родини вона була вимушена два рази подавати заяву та декларацію на отримання субсидії. В результаті допомога була призначена із запізненням. Зоя Іванівна вважає, що її право було порушено, і запитує, чи може вона звернутися до суду.

Чиї доходи враховують?

Пунктом 24 Положення про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій* передбачається, що до складу домогосподарства включаються всі особи, які зареєстровані та (або) задекларовані в житловому приміщенні (для орендарів, внутрішньо переміщених осіб – особи, які фактично проживають). Це не стосується осіб, які перебувають за кордоном понад 60 днів на день звернення по призначення житлової субсидії або на день призначення житлової субсидії, без звернення громадян. На осіб зі складу домогосподарства розраховуються соціальні норми житла і соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування, і їхні доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи зі складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (задеклароване) або фактичне місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (крім доходів одного з подружжя, якщо обом понад 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу).

Як мають повідомити про відмову?

Згідно з пунктом 62 вищезгаданого Положення, у разі ухвалення рішення про відмову у призначенні житлової субсидії уповноважений орган повідомляє заявника про ухвалене рішення протягом трьох календарних днів з дня його ухвалення. При цьому уповноважений орган інформує заявника про ухвалене рішення в паперовій формі з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис із зазначенням причин відмови і порядку оскарження ухваленого рішення або через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду, або портал «Дія».

Про строки призначення субсидії

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення по її призначення до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Субсидія буде призначена з початку опалювального сезону, якщо впродовж двох місяців від його початку (жовтень) подати відповідні документи. Якщо заява буде подана пізніше, то субсидія буде призначена з місяця звернення.

Куди звертатися?

Якщо ви вважаєте, що ваше право було порушено, можете звернутися до адміністративного суду, позиваючись до Пенсійного фонду.

Згідно з частиною 2 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства (редакція від 31.12.2023), в адміністративних справах про протиправність рішень, дій або бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії або бездіяльності покладається на відповідача. Суб’єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи і матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

Які документи знадобляться?

Ви можете подати позовну заяву як самостійно, так і звернувшись до центрів безоплатної правової допомоги. Можете послідовно викласти усі аргументи в позовній заяві, надати копії документів на підтвердження власних міркувань, зокрема, копію вашої заяви, копію декларації про доходи, акт про склад сім`ї, відомості з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інші документи.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова КМУ «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» № 848 від 21.10.1995 року (редакція від 01.01.2024)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні