П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРіздвяні рецепти: популярний німецький штоллен - покрокова інструкція

Різдвяні рецепти: популярний німецький штоллен – покрокова інструкція

Этот материал также доступен на русском языке
Тим, хто святкуватиме Різдво за новим стилем, якраз залишилися рівно два тижні, щоб спекти модний, але заслужено популярний штоллен. Інші ж, що святкують по-старому, встигнуть наполягти кекс серйозніше і порадіти його незвичайному смаку.

Што́ллен — традиційна німецька різдвяна випічка з соковитого, важкого дріжджового здобного тіста, в класичному рецепті це посипаний цукровою пудрою кекс з високим вмістом прянощів, родзинок, горіхів і цукатів. Його овальна форма символізує сповите немовля Христа.

Тим, хто святкуватиме Різдво за новим стилем, якраз залишилися рівно два тижні, щоб спекти модний, але заслужено популярний штоллен. Інші ж, що святкують по-старому, встигнуть наполягти кекс серйозніше і порадіти його незвичайному смаку.

Ми перший витриманий штоллен змогли спробувати на третій рік, довелося в машині сховати, а то не витримували.

Інгредієнти

  • Сухофрукти, цукати та горіхи:
    родзинки – 120 г;
    лимонні цукати – 55 г;
    апельсинові цукати – 35 г;
    свіжа цедра одного лимона та одного апельсина;
    очищений мигдаль – 50 г;
    ром 20 р.
  • Опара:
    хлібне борошно – 75 г;
    вода 50 г;
    сухі швидкорозчинні дріжджі – на кінчику ножа.
  • Тісто:
    борошно пшеничне – 210 г;
    молоко – 30 г;
    сухі швидкорозчинні дріжджі – 12 г;
    сіль – 5 г;
    цукор – 30 г;
    невелике куряче яйце – 1 шт. (32 г);
    суміш прянощів для різдвяної випічки (кориця, імбир, мускат, кардамон, мускатний горіх) – 3 г;
    вершкове масло несолене 165 г.

Приготування

  • Крок 1
    Замочіть сухофрукти, цукати та горіхи в ромі щонайменше за добу до випічки.
  • Крок 2
    Напередодні випічки поставте опару. Змішайте в мисці дріжджі, воду та борошно. Накрийте плівкою та залиште при кімнатній температурі на 12-16 годин.
  • Крок 3
    Наступного дня замісіть тісто. У теплому молоці розведіть дріжджі і дайте чверть години на активацію. Коли на поверхні молока почне утворюватися піна, починайте заміс.
  • Крок 4
    У великій мисці змішайте опару та дріжджі з молоком. Яйця розітріть із цукром, а вершкове масло – із сіллю. Борошно просійте двічі разом із прянощами.
  • Крок 5
    Додайте до опари яйця з цукром, перемішайте до однорідності.
  • Крок 6
    Почніть частинами додавати муку|борошно|, замішуючи тісто спочатку лопаткою, а потім руками.
  • Крок 7
    Коли все борошно буде додано в тісто, почніть додавати солону олію. За один прийом додайте не більше чайної ложки, а наступну порцію – лише після того, як попередня повністю розійдеться у тесті.
  • Крок 8
    Коли тісто сформується, додайте суміш сухофруктів, цукатів та горіхів. Місіть тісто доти, доки добавки не розподіляться рівномірно. Дайте тестові відпочити на столі під плівкою 30 хвилин.
  • Крок 9
    Розділіть тісто на дві частини, підкатайте їх у кулю, і покладіть у миски, змащені олією. Накрийте миски плівкою і дайте тесту піднятися протягом 2,5 годин.
  • Крок 10
    Підпиліть стіл борошном. Акуратно викладіть тісто на стіл. Злегка розплющіть його в коржик і складіть “книжкою”. Перекладіть заготовки на лист, застелений силіконовим килимком для випікання. Накрийте плівкою заготівлі і дайте відстоятися 1 годину.
  • Крок 11
    Розігрійте духовку до 190 градусів. Випікайте штолени близько півгодини. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою – вона повинна виходити з сухого тіста.
  • Крок 12
    Готові штолени відразу зніміть з листа і дайте охолонути на решітці.
  • Крок 13
    Змастіть штолени розтопленим вершковим маслом, обваляйте у крупнокристалічному цукрі та рясно посипте з усіх боків цукровою пудрою. Дайте їм трохи постояти на решітці, щоб увібралося масло. Після цього загорніть пергамент і приберіть в темне прохолодне місце для витримки.

Як і багато інших видів різдвяної випічки, багатої на прянощі, штоллен повністю розкриє свій смак не раніше ніж через два тижні. Ви можете спекти його із запасом і балувати себе цим чудовим десертом щонайменше три місяці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні