«Я – ласун, але при цукровому діабеті доводиться обмежувати себе в солодкому. Чи правда, що банани дуже сильно піднімають цукор у крові? І чи є продукти (фрукти, овочі), що допомагають його знижувати?».
Олена Кононенко, м. Харків»
Сучасні дослідження доводять, що у різних людей одні й ті самі продукти по-різному впливають на рівень глюкози у крові. Наприклад, в одних цукор стрімко підвищують банани, в інших – ківі.
Тому, щоб точно визначити, як на вас впливає той чи інший продукт, треба за годину-півтори після його вживання перевірити глюкометром цукор крові. Тож пробуйте.
Ми ж, своєю чергою, пропонуємо вам список продуктів, які, як прийнято вважати, можуть знизити рівень цукру в крові.
Сирий гарбуз
Існує безліч досліджень, які доводять ефективність гарбуза для зниження рівня цукру в крові. Це досягається за рахунок клітковини у його складі.
Сирий батат
Корисна альтернатива звичайній картоплі, містить каротиноїди, що мають антиоксидантні властивості. Клітковина дає тривале відчуття насичення і регулює рівень глюкози у крові.
Сира морква
Містить каротиноїди та вітаміни-антиоксиданти (С, Е, К). Є джерелом клітковини.
Гранат
Багате джерело магнію, заліза, вітамінів групи В, С, К, які підтримують вуглеводний обмін.
Сирий буряк
Знижує артеріальний тиск, стимулює вироблення жовчі. Овочі також рекомендується вживати для профілактики запорів. Бетаїн у складі буряка захищає печінку і має антиоксидантні властивості.