Чим корисний гіркий перець?
Гіркий перець має багато корисних властивостей. У ньому містяться жирні кислоти, ефірні олії, вітаміни В, Е, С, К, РР, а також найважливіші мікроелементи.
Крім того, перець багатий на антиоксиданти, що уповільнюють розвиток ракових клітин. При цьому слід пам’ятати, що вживання перцю – це лише профілактика, а не лікування самого захворювання.
Завдяки пекучому смаку перець може захищати організм від мікробів та шкідливих бактерій, допомагає позбавлятися токсинів.
Зовнішнє застосування перцю використовують у народній медицині – він допомагає при радикуліті, болях у суглобах та обмороженнях.
Крім того, гіркий перець можна додавати в олії та лосьйони, оскільки він сприяє омолодженню шкіри і робить її більш пружною.
Кому потрібно бути обережніше з гірким
Незважаючи на таку кількість корисних властивостей, вживати гіркий перець потрібно з великою обережністю. Він категорично протипоказаний тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту, гіпертонію, стенокардію, аритмію.
Його вживання може порушити серцевий ритм і спровокувати серцевий напад.
Небажано включати в раціон гіркий перець і людям із захворюваннями печінки та нирок.
Навіть у здорової людини гіркий перець може викликати підвищену пітливість, печіння у шлунку та алергію.