Що означає слово «компот»
Почнемо з того, що означає це знайоме всім з дитинства слово «компот». Існує кілька значень. По-перше, це десертний напій. По-друге, це проварені у сиропі фрукти чи ягоди. По-третє, це суміш, яка застосовується для приготування однойменного напою. Але, звичайно, найчастіше слово вживається саме в першому значенні.
Предок сучасного компоту – напій взвар (у деяких джерелах – узвар). Готували його із сушених яблук, груш, суниць — всього, що насушили на зиму. Технологія приготування була довгою та складною: напій кілька разів нагрівали в печі та остуджували. Так досягалася насиченість смаку та густота напою. Як правило, зварювання готували на святвечір. Саме слово «компот» узвичаїлося лише у 18 столітті з Франції, де слово «compote» означає «фруктове пюре».
У сучасного аналога старослов’янського зварю технологія дещо інша. У воду додають цукор та фрукти чи ягоди, дивлячись, який напій робиться. Потім цю справу доводять до кипіння і кип’ятять близько 5 хвилин і остуджують, після чого його можна вживати. Тобто один раз нагріли та одного разу остудили.
Секрети та способи приготування
Компоти варять із фруктів та ягід, причому, як із свіжих, так і із заморожених чи сушених. На сьогоднішній день відомо понад 500 рецептів цього напою. Роблять як з одного фрукта, так і суміші його сортів або суміші фруктів і ягід.
Як правило, у літні сезони використовуються свіжі інгредієнти, а в зимові – сушені та заморожені.
Кому компоти не рекомендовані
Не рекомендується вживати занадто багато компоту:
- хворим на ниркову недостатність;
- вагітним на 2 або 3 триместрі.
Компот із неякісних інгредієнтів (кислих, недозрілих) протипоказаний при:
- виразки в травному тракті;
- гастрит;
- підвищеної кислотності;
- проблеми із зубами (емаллю).
Які властивості мають компоти з різних фруктів та ягід
АБРИКОСОВИЙ, наприклад, показаний при серцевих, ниркових та захворюваннях печінки. Але не підходить для людей із проблемами шлунка.
ПЕРСИКОВИЙ збуджує апетит, допомагає травленню і правильній роботі печінки. Містить кобальт, корисний при анемії, туберкульозі.
ГРУШОВИЙ використовується при шлункових, ниркових, серцевих захворюваннях, інфекційних та нервово-психічних розладах.
ЧЕРЕШНЕВИЙ використовують при нирково-жовчних захворюваннях, а також серцевих та ниркових, атеросклерозі, артриті.
СЛИВОВИЙ розслабляє і регулює роботу шлунка. Покращує стан нирок та печінки. Корисний для хворих на атеросклероз, анемію, ревматизм, подагру.
МАЛИНОВИЙ багатий на вітамін С. Добрий при застудах, ангіні, високій температурі тіла, вірусній інфекції.
КИЗИЛОВИЙ дуже корисний при високій температурі, шлунково-кишкових проблемах. Має сильну закріплюючу дію.
ВИШНЕВИЙ допомагає при набряках, жовчних та застудних хворобах. Вишні перед закладанням у компот слід пастеризувати.
ВИНОГРАДНИЙ має яскраво виражену сечогінну дію. Корисний при будь-яких шлункових і ниркових проблемах.