Що говорять епідеміологи?
У нашій країні ресурсу якісної води, і питної зокрема, не вистачало ще до війни: водойми займають лише 4% нашої території. З підривом Каховської гідроелектростанції проблема не просто загострилася, а по-справжньому набула жахливих масштабів. Зокрема, у перші дні техногенної катастрофи без звичного доступу до чистої питної води залишилося більше мільйона людей у південній частині нашої країни. Це пов’язано з тим, що через затоплення оброблених агрохімікатами полів, каналізаційних споруд, домогосподарств і підприємств, цвинтарів і загибель риби вода має високий рівень забруднення. І в поверхневих водоймищах вже зафіксовано перевищення мікробіологічних показників.
Епідеміологи та лікарі говорять про ризики виникнення різних інфекційних хвороб у зонах підтоплення. Вода там не придатна не лише для пиття, а й з технічною метою.
Серйозні наслідки можуть вплинути на здоров’я мешканців Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської областей і навіть Одеської, адже забруднена вода досягла і чорноморського узбережжя.
Тримайтеся подалі від гризунів
У засобах масової інформації пишуть про можливі епідемії давно забутих захворювань, таких як тиф, чума або холера. Чого слід побоюватися і чи можна захистити себе і своїх близьких?
За словами відомого педіатра Євгена Комаровського, цілком реальні ризики – це кишкова паличка, сальмонельоз, гепатит А і дизентерія. До цього переліку епідеміологи додають стафілококові інфекції, холеру, ботулізм, лептоспіроз, правець, черевний тиф і отруєння нітратами. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, при купанні у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Переносниками інфекції також можуть бути гризуни (миші, щури).
Загальні ознаки зараження організму: підвищення температури до 37-38 градусів, діарея, блювання, слабкість, спрага. Але вони можуть відрізнятися: якщо, наприклад, для дизентерії найчастіше характерною є діарея, то для черевного тифу – більш висока температура. Також заразитися можна від людей, які переносять захворювання у легкій або безсимптомній формі. Тому якщо щось турбуватиме – негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука якнайшвидшого одужання і самого хворого, і безпеки для оточуючих.
Небезпечні рани і неякісні консерви
Сподіватимемося, що наші рекомендації вам не стануть у пригоді, але для розуміння усіх ризиків звернемо вашу увагу на ознаки особливо небезпечних захворювань.
Ботулізм
Ризик заразитися ботулізмом є тільки при неякісній кулінарній обробці продуктів або недостатньому просолюванні. Особливе попередження – утримуватися від вживання в’яленої риби і риби холодного копчення.
Для цього захворювання характерним є порушення зору, коли не видно предметів і людей поблизу, а також туман в очах. Можливими є навіть галюцинації. Ботулізм може розвинутися протягом 2-4 годин (частіше протягом 12-24 годин) і призвести до смерті. Самостійне лікування нічого не дасть – потрібна протиботулістична сироватка, і без допомоги медиків тут не обійтися.
Правець
Його можна «зловити», якщо на шкірі є рани або, наприклад, при випадковому укусі щура, який побував у зараженій воді. Правець розвивається протягом 14 днів після інфікування, але він не передається від людини людині. Для цього захворювання характерними є спазм щелепи або неможливість відкрити рот, раптові спазми м’язів, висока температура і конвульсії. Від нього врятує вакцина.
Холера
Інкубаційний період зазвичай триває 24-48 годин. Інфекція передається через заражену воду, їжу, при побутових контактах. При цьому хворий може не помічати ознак холери, виділяючи патоген у довкілля протягом одного-двох тижнів.
Холера викликає сильну діарею, яка може призвести до стрімкого зневоднення організму. Якщо не розпочати лікування вчасно, зневоднення протягом кількох годин може призвести до смерті. На початку 90-х років на півдні України та Молдови при спалахах холери рекомендували у воду додавати 1 чайну ложку столового оцту або 250 грамів сухого вина на літр води. Через 6 годин воду можна пити.
Черевний тиф
Небезпечне і заразне захворювання, яке розвивається через недотримання правил гігієни. Характеризується значним підвищенням температури (до 40 градусів), сильними головними болями, діареєю або, навпаки, запором, появою висипу у вигляді рожевих плоских плям. Якщо вчасно звернутися по допомогу – хвороба успішно лікується.
ВАЖЛИВО ЗНАТИ: не забувайте про вакцинацію.
У деяких випадках вона убереже від негативних наслідків (наприклад, від правця або гепатиту). І пам’ятайте: у групі ризику завжди – діти до 5 років, вагітні жінки, літні і люди зі зниженим імунітетом.
Як очистити воду в домашніх умовах?
Основні джерела зараження – це вода і продукти харчування. Міністерство охорони здоров’я радить пити бутильовану або привізну воду (про колодязі треба забути). Якщо такої можливості немає – спробувати очистити ту, яка є.
1. Процідити воду через чисту тканину.
2. Дати воді відстоятися протягом однієї-двох діб.
3. Відфільтрувати воду. Якщо немає звичайного фільтра, можна використовувати активоване вугілля. Для цього потрібно загорнути в марлю (бинт) кілька пігулок чорного активованого вугілля (5 штук на літр води), покласти їх на дно банки або каструлі з водою і залишити на кілька годин (краще на ніч).
4. Прокип’ятити воду щонайменше п’ять хвилин. Тепер її можна використовувати як питну. Однак слід пам’ятати, що хімічні забруднювачі у воді залишаться. Кип’ятити воду треба не тільки для пиття, а й для миття фруктів, ягід або посуду. Всі продукти перед їдою треба піддавати термічній обробці (варити, смажити). А руки старанно мити з милом.
Категорично не можна їсти домашню консервацію, яка була підтоплена забрудненою водою. І не слід одягати одяг, який побував у такій воді: його треба буде випрати і обов’язково висушити на сонці (воно вбиває мікроби).
Погане повітря і заражена земля
Військові дії, які ведуть окупаційні війська на нашій території, несуть не лише епідеміологічні ризики, а й завдають величезної шкоди нашій екології.
Маневри військ, спорудження укріплень і траншей, мінування, вибухи, обстріли, загоряння – все вплине на здатність ґрунту відновлюватися. Так, у продуктах горіння присутні сажа, зола, сірка, альдегіди. Ґрунти забруднені важкими металами (свинцем, міддю, ртуттю). Якщо на таких землях вирощувати харчові культури, то шкідливі речовини через їжу потраплятимуть в організм людей. Важкі метали можуть сприяти порушенню роботи нервової системи або системи кровотворення, а деякі навіть можуть мати канцерогенний ефект.
Не менш серйозні наслідки воєнних дій у прямому значенні йдуть у повітря. Ще до війни у кожному регіоні екологи відстежували рівень забрудненості повітря (викиди в атмосферу продуктів діяльності різних підприємств, а також транспорту). А все тому, що третина випадків смерті від інсульту та серцевих захворювань, хвороб легень відбуваються через забруднення повітря. «Погане» повітря також може бути причиною розвитку астми і онкозахворювань. Війна всі ці ризики посилила у рази. Лікарі рекомендують хоча б раз на тиждень протирати вдома всі поверхні розчином харчової соди (на літр води чотири столові ложки соди).
***
Зрозуміло, що всі описані проблеми так чи інакше зачеплять усіх нас: у природі все взаємопов’язане. Звісно, є ризики, на які ми з вами ніяк не можемо вплинути. Але є й інші – коли наше здоров’я і життя залежать виключно від нас самих. Бережіть себе і будьте здорові.