Пісного столу дотримуються довго кілька разів на рік, крім цього є пісні дні, тому рецепти приготування пісних страв для багатьох дуже необхідні.
Лимонне печиво з манки
Інгредієнти: манка – 250 грамів, цукор – 60 грамів, лимон – ½ штуки, вода – 80 грамів, рослинна олія – 60 грамів, розпушувач – 1 чайна ложка, сіль – за смаком.
У мисці змішайте манку, цукор, розпушувач та сіль. За допомогою дрібної тертки з половини лимона зніміть цедру і додайте її в миску із сухою манною основою. Сюди ж вичавте половину столової ложки лимонного соку, влийте кип’ячену воду кімнатної температури та олію. Добре перемішайте і залиште тісто на 15 хвилин, щоб манка набрякла і тісто стало більш пластичним.
Застеліть деко пергаментним папером. З тіста сформуйте кульки розміром з тенісний м’яч і викладіть їх на деко на відстані одна від одної. Випікайте печиво 20-25 хвилин в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці. Готове печиво остудіть і посипте цукровою пудрою.
Салат «Монастирський»
Інгредієнти: консервована кукурудза – 350 грамів, рис – 5 столових ложок, печериці – 400 грамів, морква – 1 штука, мариновані огірки – 2 штуки, цибуля – 2 штуки, олія – 2 столові ложки, пісний майонез, сіль і зелень – за смаком.
Відваріть рис до готовності. Моркву натріть на великій тертці, цибулю наріжте кубиками, а гриби – шматочками довільної форми. На середньому вогні, помішуючи, тушкуйте цибулю та моркву 2-3 хвилини. Додайте гриби і тушкуйте разом ще 5-7 хвилин. Остудіть овочі. Мариновані огірки наріжте кубиками, змішайте з морквяно-грибною сумішшю і додайте кукурудзу. Все добре перемішайте і заправте пісним майонезом.
Томатний суп з квасолею та грибами
Інгредієнти: вода – 2 літри, квасоля – 100 грамів, свіжі печериці – 150 грамів, морква – 1 штука, цибуля – 1 штука, картопля – 3-4 штуки, томатна паста – 1 столова ложка, олія, сіль та зелень – за смаком.
Квасолю замочіть на ніч, а потім зваріть. За 10-15 хвилин до готовності квасолі додайте у відвар нарізану картоплю. У сковороду з олією покладіть цибулю і моркву і обсмажуйте, поки цибуля не стане прозорою. Додайте нарізані гриби і обсмажуйте все разом ще 5 хвилин.
Потім у готові овочі покладіть столову ложку томатної пасти, залийте склянкою води і тушкуйте ще 5 хвилин. Додайте овочі в каструлю з картоплею та квасолею і варіть приблизно 10 хвилин. Вимкніть і дайте супу настоятися приблизно півгодини. Подавайте його із зеленню та житніми сухариками.
Пісний майонез без яєць та молока
Інгредієнти: рідина від консервованого горошку або квасолі – 100 грамів, рослинна рафінована олія – 200 грамів, гірчиця – ½ чайної ложки, сіль – 1/3 чайної ложки, цукор – 1 чайна ложка без гірки, оцет 6 %-ий або лимонний сік – 1 столова ложка.
Змішайте в невеликій посудині рослинну олію і рідину від горошку або квасолі. Опустіть у суміш ніжку занурювального блендера і збивайте 1-2 хвилини, не відриваючи блендер від дна. Додайте сіль, цукор, оцет та гірчицю і знову все збийте блендером.
Готовий майонез вийде дещо рідкішим, ніж класичний, проте після охолодження в холодильнику стане густішим.