Чим корисні фініки?
То чим же корисні фініки?
Фініки містять 23 види різних амінокислот, які відсутні у більшості інших фруктів. Фініки багаті і на незамінну амінокислоту триптофан, який необхідний для оптимального функціонування мозку та збереження нормального психічного стану, особливо у похилому віці. Достатня кількість триптофану в їжі дозволяє призупинити процеси старіння клітин. Крім того, завдяки триптофану фініки мають м’яку заспокійливу та снодійну дію.
Фініки містять селен, що знижує ризик ракових захворювань і зміцнює імунну систему.
Завдяки поєднанню величезної кількості цукрів (глюкози та фруктози – 26-55%), які швидко засвоюються організмом, з вітаміном В5, плоди фінікової пальми мають цінну властивість не тільки швидко втамовувати голод, але й відновлювати фізичну силу, енергію та свіжість мозку та нервів.
Фініки добре їсти при серцево-судинних захворюваннях. Завдяки високому вмісту калію фініки стимулюють діяльність серця, служать тонізуючим та зміцнюючим засобом, відновлюють сили після тривалої хвороби.
Як і більшість рослинної їжі, фініки не містять холестерину.
Фінік низькокалорійний, тому сміливо вживайте його замість солодощів, і ваша вага відповідатиме нормі.
Купуючи на ринку хоча б 200 г фініків, ви купуєте величезну кількість мінералів, солей та вітамінів. Вчені вважають, що 10 фініків на день є достатнім для забезпечення добової потреби людини в магнії, міді, сірці, половини потреби у залозі, чверті потреби у кальції.
ВАЖЛИВО!
Фініки не можна вживати хворим на цукровий діабет або схильним до ожиріння. З обережністю їх вводять у раціон при виразці шлунка та сечокам’яній хворобі.