Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаКоли саджати картоплю та як правильно підготувати бульби – поради для гарного...

Коли саджати картоплю та як правильно підготувати бульби – поради для гарного врожаю

Этот материал также доступен на русском языке
Точний час висадження картоплі підкаже погода. Якщо посадите дуже рано - картопля замерзне від нічних заморозків, а якщо занадто пізно - пізно дозріє і не переживе осінніх заморозків.

Зазвичай овочівники радять садити картоплю після закінчення нічних заморозків, коли температура грунту не опускається менше +7 °. Це відповідає приблизно +12° температури повітря вдень і не менше +5° вночі. Коли такі умови будуть дотримуватися щодня – можна садити картоплю. Картоплю починають висаджувати з другої декади квітня, а ось у північних областях відкласти посадку можна на початок або середину травня.

Як підготувати картоплю до посадки?

Передпосадкова підготовка полягає у прогріванні бульб. Оптимальна температура передпосадкового прогрівання бульб, що триває протягом місяця-півтора, має становити 14-17 градусів. Прогрівання при підвищеній температурі (понад 20-25 градусів) призводить до виродження картоплі.

Чому важливе світло при прогріванні бульб? При прогріванні на світлі у картоплинах утворюються сполуки (інгібітори), які стримують ростові процеси вічок. Тому вони формуються короткими, огрубілими, міцними, не обламуються, на відміну від тих, що прогріваються в темряві і стають тонкими, подовженими та крихкими. Крім того, під впливом світла в бульбах накопичуються отруйні солонін та чаконін, які сприяють захисту рослин від шкідників та хвороб.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українців почали готувати до нових цін на картоплю.

Нове на сайті