Медики радять уникати у своєму раціоні таких продуктів, як солодощі, вироби з білого борошна, рис, солодкі напої.
Не підвищують рівень цукру в крові молоко, гречка, вівсяна та кукурудзяна каші, квасоля, сочевиця, горох, цільно-зерновий пшеничний та житній хліб, джем без цукру, макарони з твердих сортів пшениці, яблука, сира морква, капуста, цибуля, часник помідори, грейпфрути, ягоди, шоколад чорний, волоські горіхи, броколі, гриби.
Зверніть увагу: цукор у склянці теплої води швидко розчиняється.
Це наочно показує, як важливо хворим на діабет дотримуватися водного режиму для виведення цукру. Найдоцільніше пити теплу воду за півгодини до їжі і півтори — після. Це денна норма, яка розраховується за формулою 30-40 мл води на кілограм маси тіла.
Треба мати на увазі, що при вживанні будь-яких страв цукор, який є в продуктах, призводить до стрибка інсуліну.
Щоб не провокувати такі коливання, найкраще їсти двічі-тричі на день без перекушування, а згодом перейти на систему інтервального голодування, тобто в проміжку протягом 6-8 годин і потім 16-18 годин робити перерву. Це може бути сніданок о 10-12 годині, обід – о 14-15 і вечеря – о 18-20. Обід можна пропустити.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, які ознаки можуть вказувати на 10 діабет.