Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ Пенсійному фонді пояснили, як подати заяву на пенсію у 50 років...

У Пенсійному фонді пояснили, як подати заяву на пенсію у 50 років і що для цього потрібно

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі категорії українців можуть вийти на пенсію раніше за встановлений термін, не чекаючи 60-річчя і не накопичуючи 29 або 30 років стажу.

Таке право мають багатодітні матері. Але щоб вийти на пенсію у 50 років, потрібно мати не менше 15 років страхового стажу.

Статтею 115 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення ними 50 років за наявності не менше 15 років страхового стажу, пояснили у повідомленні на фейсбук-сторінці ПФУ.

“Звертатися за призначення пенсії можна за 1 місяць до досягнення віку 50 років. Подати заяву на призначення пенсії в електронному вигляді можна через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього необхідно мати пристрій з доступом до мережі Інтернет, кваліфікований електронний підпис (# КЕП) та підготувати скан-копії необхідних документів”, – йдеться у повідомленні ПФУ

Як подати заяву на призначення пенсії у 50 років:

  • Зайдіть на веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua );
  • Виберіть вкладку “Заява про призначення пенсії”;
  • Ознайомтеся з інформацією, яка з’явиться на екрані, та перейдіть за посиланням “Вхід”;

Після авторизації за допомогою КЕП необхідно виконати такі кроки:

  1. У розділі “Про пенсійне забезпечення” виберіть вкладку “Заява про призначення пенсії”. Узгодьте дистанційне інформування, вибравши спосіб отримання повідомлень про обробку вашої заяви. Натисніть “Продовжити” та виберіть вид пенсії – “Пенсія за віком”;
  2. Відповідайте на запитання анкети-опитування для заповнення атрибутів звернення та погодьтеся на передачу та обробку своїх персональних даних (поставте відмітку);
  3. Прикріпіть скан-копії необхідних документів, включаючи документи про народження дітей. На екрані з’явиться повна форма заяви про призначення пенсії, яка заповнена за результатами кроків 1-3. За потреби ви можете редагувати внесені дані.
  4. Підпишіть заяву за допомогою КЕП та надішліть її до Пенсійного фонду України, натиснувши “Підписати та відправити до ПФУ”.

“За результатами обробки заяви ви отримаєте інформацію про стан обробки заяви та рішення про призначення дострокової пенсії обраним вами способом”, – пояснюють фахівці Пенсійного фонду.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, про що потрібно знати при переході на інший вид пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні