Британські лікарі та вчені назвали кілька простих правил, які допоможуть зробити кишечник здоровішим, а травлення кращим. Рекомендації спеціалістів опублікувала газета Telegraph, пише medicina.ua.
За словами професора харчової мікробіології в Університеті Редінга Глена Гібсона, 70 відсотків ресурсів імунної системи людини залежать від роботи кишківника. А саме те, як організм справляється зі шкідливими мікроорганізмами, стресами, надмірною вагою та іншим.
– Кишечник відіграє важливу роль у підтримці загального здоров’я, і ключем до цього є трильйони бактерій, що у ньому живуть. Як ви розумієте, добрі бактерії повинні переважати над шкідливими, – пояснив професор.
Порада №1 – їсти більше клітковини
Вона міститься в овочах, фруктах, бобових, цільнозернових макаронах. Особливо багаті на неї три продукти: морква, броколі та диня.
Порада №2 – скоротити споживання солодкої та жирної їжі
– Цукор живить такі грибки, як Candida albicans, які в нормі присутні в кишечнику. Ці грибки не викликають жодних проблем, проте надмірне їхнє зростання може пригнічувати «дружню» флору кишечника, призводячи до таких симптомів, як втома, проблеми зі шкірою, молочниця, грибок нігтів, – зазначає дієтолог Дженні Боденхам.
Порада №3 – достатнє споживання чистої води
– Вода допомагає травленню, забезпечуючи правильне надходження мінералів та поживних речовин в організм. Почніть день зі склянки води, щоб підбадьорити ваше тіло, – радить дієтолог Кайса Ернестам.
Порада №4 – уникати стресу
Стрес сприяє виробленню гормону кортизолу, який не найкраще впливає на травлення. Викид кортизолу, за словами доктора Джо Траверса, призводить до зміни кровотоку та секреції в кишечнику, пригнічуючи зростання корисної мікрофлори та сприяючи зростанню шкідливої.
Фахівці зазначають, що робота шлунково-кишкового тракту впливає весь організм людини. Погане функціонування кишечника може стати причиною або каталізатором різних недуг – від слабкого імунітету до психологічних недуг типу депресії.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати скраб для кишківника.