Про це повідомляє Webmd.
Участь у дослідженні брали понад 500 осіб у віці 79 років без ознак деменції, яким вчені перевірили розумові здібності, провели МРТ-сканування мозку, а також з’ясували особливості їхнього раціону харчування.
Виявилося, що люди похилого віку, які суворо дотримувалися середземноморської дієти, показували кращі результати на когнітивних тестах, ніж ті, учасники експерименту, хто харчувався по-іншому.
Вчені зазначили, що за допомогою середземноморської дієти можна відстрочити зниження когнітивних здібностей та знизити ризик розвитку деменції у людей похилого віку.
Які продукти підходять для середземноморської дієти?
Головний акцент у цій дієті робиться на цільнозернові продукти, необмежену кількість фруктів та овочів, оливкову олію, бобові та олійні культури. Замість цукру використовують мед.
До раціону входять корисні тваринні білки з риби, морепродуктів, свійської птиці та невеликої кількості червоного м’яса, а також продукти з козячого та овечого молока.
Також допускається вживання червоного вина в помірних кількостях (максимум 1 склянка на день під час їди) та достатня кількість води (не менше 6 склянок на день).
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому потрібно спати в повній темряві.