Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗвільнення з роботи під час війни: озвучено нові підстави

Звільнення з роботи під час війни: озвучено нові підстави

Этот материал также доступен на русском языке
Ринок праці останніми роками зазнає кризи, а зараз під час війни – ситуація ще більше погіршилася. Так, для звільнення не потрібно подавати заяву фізично, зробити це можна дистанційно.

На порталі “Безкоштовна правова допомога” пояснили , наскільки це законно.

Нові зміни у законодавстві

На час воєнного стану у трудовому законодавство запровадили деякі зміни, проте, як і раніше, звільнитися можна такими способами:

  • через розірвання трудового договору з ініціативи працівника;
  • за згодою сторін;
  • у зв’язку із закінченням терміну дії трудового договору;
  • щодо розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у разі змін в організації виробництва та праці.

Наразі працівникам не потрібно попереджати роботодавців за 2 тижні про бажання звільнитися. Винятки лише ті, хто залучений до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. І також працівники, залучені до робіт на об’єктах, які належать до критичної інфраструктури в районах, де ведуться бойові дії.

Зате у роботодавців повністю розв’язані руки, вони можуть звільнити будь-яку людину, якщо вона непрацездатна, або навіть коли перебуває у відпустці (виняток лише відпустка у зв’язку з вагітністю та догляд за дітьми до 3 років).

Чи можна звільняти людей електронною поштою?

“Відповідно до частини третьої статті 29 КЗпП ознайомлення працівників із наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі коштів електронного зв’язку”, – зазначають юристи.

Якщо роботодавець і працівник обмінялися електронними документами, це вважається підтвердженням, що обидві сторони з цими документами ознайомилися.

Наприклад, один із варіантів, як може статися такий обмін і власне, звільнення:

  • працівник має кваліфікований електронний підпис (КЕП), яким підписує будь-яку заяву, у тому числі про звільнення та надсилає її роботодавцю;
  • у відповідь роботодавець надсилає працівникові наказ, підписаний, зокрема з використанням КЕП.

Проте дуже важливо, щоб така процедура була прописана в актах організації , звідки у такий спосіб звільняється працівник

Якщо немає КЕП, то обмін документами може відбутися електронною поштою або месенджерами. Але потім організація має створити протокол, у якому обов’язково має бути інформація, затверджена цим порядком .

Нові підстави для звільнення

В Україні розширили перелік підстав для звільнення працівників під час війни.

Серед яких – неможливість забезпечувати умови праці через знищення майна внаслідок бойових дій. На додаток до цього запроваджується спеціальна процедура звільнення таких працівників. Про це йдеться у проекті закону №7251.

Також там зазначено ще одну додаткову підставу для розірвання трудового договору. Відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

Нове на сайті