Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУкраїнцям роз'яснили, у яких випадках можуть утримати частину пенсії чи взагалі її...

Українцям роз’яснили, у яких випадках можуть утримати частину пенсії чи взагалі її скасувати

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо пенсіонер вирішив працевлаштуватись, він обов'язково має повідомити про це Пенсійний фонд України. Інакше потім із пенсії вираховуватимуть переплату.

Про це інформує Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області.

Переплата пенсії – це сума пенсії (з урахуванням надбавок, підвищення, сум індексації та інших доплат до пенсій), виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством.

Зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера проведення перерахунку у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за наднормативний страховий стаж, законодавством не передбачено.

Також непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, встановлюється надбавка. У разі працевлаштування виплата вказаної надбавки припиняється.

У разі працевлаштування одержувача пенсії за вислугу років, якщо він працевлаштовується за спеціальністю, яка дає право на призначення даного виду пенсії, виплата пенсії взагалі повинна припинитися.

При призначенні (перерахунку) пенсії особі повідомляють про її обов’язок у разі працевлаштування протягом 10 днів надати дані про це до органів Пенсійного фонду. Якщо пенсіонер самостійно не повідомить про працевлаштування, все одно стане відомо про це. Оскільки систематично здійснюється звіряння даних із державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб – підприємців та виявляється факт працевлаштування. Однак на дату звірки вже обчислюється сума надмірно виплачених пенсійних коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” суми пенсій, надміру виплачені внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернені пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду або в судовому порядку.

Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього та відрахувань за пенсіями пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов’язків та знати, що надмірно отримані кошти підлягають поверненню.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Марина Лазебна назвала кількість пенсіонерів, які через війну не можуть отримати пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні