Кожен садівник хоче зберегти те, що вдалося виростити влітку. І яблука не виняток. Відомо, що листя волоського горіха має високі дезінфікуючі властивості, його фітонциди вбивають практично всі хвороботворні бактерії. Не втрачає воно цих якостей і після перших заморозків, коли починається масовий листопад.
Досвідчені садівники використовують це листя для зберігання яблук. Очищене від пилу і бруду, а також просушене, його складають на горищі або під навісом так, щоб купа була пухкою й не дуже висихала. Листя має бути злегка зів’ялим і без вологи на поверхні. Коли настає час закладання яблук зимових сортів на зберігання, дно тари вистилають тонким шаром горіхового листя. Потім кладуть шар яблук, а зверху знову шар листя, і так пошарово, аж поки заповниться ящик. Зберігаються яблука в ящиках у погребі практично до квітня.
Характерно, що зіпсованих під час зберігання плодів майже не буває. Запах від листя горіха яблука практично не вбирають, тож їх можна вживати відразу ж після відкривання ящика, а якщо потримати плоди після цього добу-дві, то взагалі сторонній запах і присмак випарується.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що потрібно зробити в саду у вересні.