Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯка мінімальна пенсія у учасників бойових дій?  

Яка мінімальна пенсія у учасників бойових дій?  

Этот материал также доступен на русском языке
Інвалідам II і III груп з числа учасників бойових дій в період Другої світової війни, а також учасникам бойових дій в період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, пенсія виплачується в розмірі, встановленому для інвалідів війни I групи.

«Мені 86 років (народився 1935 року). Я – учасник бойових дій, інвалід II групи. Хочу запитати: чому я не отримую 650% від прожиткового мінімуму, що на 1 липня 2021 року становить 12 051 гривню (1854 грн. х 6,5)? У місцевому Пенсійному фонді відповіли, що це стосується тільки інвалідів Великої Вітчизняної війни. Але скільки залишилося тих, кому виповнилося 85 років?

Микола Бузажи, м. Харків»

Звернімося до Постанови Кабінету Міністрів від 28 липня 2010 року №656* (з численними змінами)Згідно з даною постановою, загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим у інвалідів війни I групи – 650%, II групи – 525%, III групи – 360% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Учасники бойових дій повинні отримувати не менше 210% прожиткового мінімуму.

Далі – цікаве доповнення. Інвалідам II і III груп з числа учасників бойових дій в період Другої світової війни, а також учасникам бойових дій в період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, пенсія виплачується в розмірі, встановленому для інвалідів війни I групи. Як бачимо, в цьому доповненні дійсно йдеться тільки про учасників бойових дій в період Великої Вітчизняної війни або, як тепер прописують в законодавстві, – в період Другої світової війни. Очевидно, що справжніх учасників бойових дій тих років залишилися одиниці. Можливо, тому в Кабінеті Міністрів свого часу розщедрилися і встановили досить високі надбавки для цієї категорії громадян. Справедливо це чи ні, судити не беремося. Можна лише констатувати те, що це затверджено на рівні уряду.

«Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій».

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Яким є порядок виплати пенсій з 1 вересня?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні