Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк повернути втрачений апетит?

Як повернути втрачений апетит?

Этот материал также доступен на русском языке
Хотя большинство людей с возрастом сталкиваются с проблемой лишних килограммов и ищут способ меньше есть, есть и те, кого беспокоит частичное или полное исчезновение аппетита и потеря веса.

Як повернути апетит?

Хоча більшість людей з віком стикається з проблемою зайвих кілограмів і шукають спосіб менше їсти, є й ті, кого турбує часткове або повне зникнення апетиту і втрата ваги.

Про що говорить і чим загрожує тривала байдужість до їжі, розповіла терапевтка вищої категорії Сніжана Ляшук.

Чому виникає байдужість до їжі?

Апетит – це складний механізм, який регулює нашу потребу в їжі і, відповідно, надходження в організм поживних речовин. Причому в цей процес залучено відразу кілька систем організму: травна, центральна нервова та ендокринна.

Якщо людина здорова, бажання поїсти приблизно в той самий час у неї викликає відчуття голоду, а також зовнішній вигляд і запах їжі. Якщо цей механізм порушується, виникає гіпорексія – значне зниження апетиту, або анорексія – практично повна його відсутність. Це може статися під впливом різних факторів: як природних і відносно безпечних, так і таких, що сигналізують про серйозні захворювання.

Що може спровокувати проблему?

До поширених природних причин, що викликають проблеми з апетитом, належать сильна фізична втома або емоційне виснаження, гострий або хронічний стрес, а також вікові зміни, внаслідок яких знижується кількість рецепторів, що відповідають за сприйняття смаку та запаху.

Спровокувати порушення апетиту здатний і прийом певних медикаментів (антибіотиків, знеболюючих, сечогінних препаратів), малорухливий спосіб життя, спекотна погода, часте куріння або зловживання алкоголем. Деякі люди також не можуть нормально їсти напередодні важливих життєвих подій (наприклад, весілля, переїзду) і коли дуже захоплені якоюсь ідеєю або діяльністю.

Як правило, у вищезазначених випадках апетит, після зникнення провокуючого фактора, приходить до норми самостійно.

Коли слід хвилюватися?

Якщо ж у вас не було ані перевтоми, ані стресу, а інтерес до їжі несподівано зник, це може бути сигналом про проблеми зі здоров’ям. Іноді вони явні – зокрема, апетит зазвичай сильно знижується або зникає при застуді, на тлі підвищення температури та загального нездужання.

Але найчастіше небезпечні патології, симптомом яких є гіпорексія або анорексія, протікають приховано. Це можуть бути хронічні захворювання легень, шлунково-кишкового тракту, серця та судин, ендокринні розлади, інтоксикації організму, пухлини, порушення в роботі мозку, печінки та нирок, анемія, ВІЛ-інфекція, туберкульоз, а також депресія та інші психологічні проблеми.

 У чому небезпека

  • Тривала відсутність апетиту загрожує дефіцитом калорій та поживних речовин, що призводить до нездорового схуднення. Внаслідок чого виникають ослаблення імунітету, гіповітаміноз, занепад сил, сонливість, дратівливість, головний біль і запаморочення. Страждають усі системи організму, порушується обмін речовин, тому згодом перелічені симптоми доповнюються болями у животі, погіршенням зору, порушенням координації.

Коли йти до лікаря?

Якщо байдужість до їжі зберігається протягом місяця і супроводжується нудотою, слабкістю або різкою втратою ваги, слід звернутися до сімейного лікаря. Фахівець проведе огляд, розпитає вас про супутні симптоми, ліки, які ви приймаєте, спосіб життя і наявність стресових подій останнім часом.

Також індивідуально можуть бути призначені різні обстеження: загальний та біохімічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, перевірка гормонів щитовидної залози, тести на гепатити, УЗД внутрішніх органів тощо.

Усе це є необхідним для виявлення причини, через яку зник апетит. Залежно від того, наскільки вона виявиться серйозною, лікар дасть свої рекомендації щодо корекції способу життя та режиму харчування або ж направить вас до профільного фахівця: ендокринолога, кардіолога, онколога, інфекціоніста, гастроентеролога, психотерапевта.

Допоможуть трав’яні настої та щоденні прогулянки

Якщо звернутися до лікаря поки що немає можливості, спробуйте повернути апетит самостійно:

  •  вживайте продукти, що стимулюють апетит (цитрусові, кислі ягоди та яблука, цибулю, часник, черемшу, кріп, базилік, прянощі);
  • вранці натще з’їдайте чайну ложку меду;
  • пийте трав’яні настої на основі кульбаби, листя м’яти;
  • щодня будьте на свіжому повітрі.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні