П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яГлаукома: яких правил дотримуватися влітку?

Глаукома: яких правил дотримуватися влітку?

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання – відповідь

«У мене у вересні минулого року діагностували глаукому, тепер регулярно закапую спеціальні краплі. Хочу запитати: чи є якісь особливі рекомендації для хворих із цим захворюванням у літній період у зв’язку з яскравим сонцем і спекою?

Григорій Васильович, Генічеськ»

На запитання читача відповідає лікарка-офтальмолог вищої категорії Олена Парамончик:

– Влітку хворим на глаукому для захисту очей від ультрафіолету і яскравого світла рекомендується використовувати спеціальні окуляри з зеленими шкельцями (їх можна купити в магазинах оптики). Вважається, що звичайні сонцезахисні окуляри у пацієнтів з глаукомою погіршують видимість і орієнтацію у просторі, змушують очі напружуватися і можуть призвести до підвищення внутрішньоочного тиску. Також варто захищати від сонця голову і у спекотні сонячні дні неодмінно носити головний убір. Засмагати можна лише вранці до десятої години та ввечері – після сімнадцятої, коли сонце не таке активне.

Для хворих на глаукому влітку корисними є піші прогулянки, невеликі фізичні навантаження, дихальна гімнастика та загальне загартовування організму. При цьому бажано цілком виключити заняття, що викликають приплив крові до голови: миття підлог, роботи з прополювання на присадибній ділянці, збирання грибів та ягід, підняття важких предметів.

Не останнім чинником у лікуванні глаукоми є і правильно дібране меню у сукупності зі вживанням комплексу вітамінів і мінералів. Найважливішими вітамінами є A, E і C, що можуть призупинити розвиток хвороби. Крім цитрусових, вітамін C містять також буряк, капуста, спаржа, шпинат, помідори і полуниця. Вітамін A є в сирій моркві, картоплі та яблуках, а також у червоному перці, капусті, салаті, абрикосах, бананах. Вітамін Е міститься в оліях (оливкова, соняшникова), а також у птиці, морській рибі, свіжій зелені. Крім того, хворим з глаукомою рекомендовано лісові ягоди (чорниця, лохина) і червоний виноград. Пацієнтам також варто вживати вітаміни групи B, які у великій кількості містяться в горіхах, м’ясі, рибі, молочних продуктах, пророслих злаках. Водночас скоротіть у раціоні кількість сметани, вершкового масла, цукру, меду, а також геть виключіть зі свого меню концентровані супи та бульйони, прянощі, міцний чай та каву, солоні продукти, консервацію.

Нарешті, якщо ви плануєте влітку вирушити до санаторію, вам треба мати з собою виписку з історії хвороби з усіма відомостями про ваше захворювання та призначену терапію. Неодмінно візьміть із собою звичні краплі (навіть із запасом), щоб не порушити схему лікування, рекомендовану офтальмологом.

Також пам’ятайте, що при глаукомі категорично не можна займатися самолікуванням. Самостійно призначаючи або скасовуючи антиглаукомні препарати, змінюючи дози без консультації з лікарем, ви можете завдати своїм очам непоправної шкоди.

 Підготувала Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні