Туризм на дивані

Як приготувати яблучний оцет?

Інгредієнти

1-й етап: 400 г яблук, 500 мл води, 50 г цукру (меду), 10 г чорного хліба (невеликий сухар).

2-й етап: 100 г цукру (меду) на літр рідини.

Перший етап приготування

1. Для оцту згодяться будь-які яблука. А ще краще – суміш яблук. Миємо, чистимо від червивих, зіпсованих ділянок.

2. Натираємо на великій тертці вручну або подрібнюємо кухонним комбайном. Можна і дрібно нарізати.

3. Яблучну масу заливаємо теплою кип’яченою водою. У пропорції на кожні 400 г яблук – 500 мл води (на 4 кг яблук – 5 л води). Додаємо мед або цукор і сухар чорного хліба. Розмішуємо дерев’яною лопаткою або ложкою.

4. Посудину ставимо у темне місце з температурою 20-30 градусів, прикривши тканиною або марлею, і залишаємо на десять днів, перемішуючи вміст дерев’яною лопаткою 2-3 рази на день.

Увага! На цьому етапі використовуємо емальовану каструлю, таз, відро, скляну або дерев’яну тару. Металевий посуд не годиться!

Другий етап приготування

5. Через 10 днів проціджуємо і віджимаємо суміш через 4 шари марлі. Можна поставити в миску сито, покрити марлею і віджати частинами.

6. Розливаємо отриману рідину по трилітрових банках – по 2-2,5 літра у кожну банку, додаємо цукор (мед) з розрахунку – 100 г на літр.

7. Розмішуємо до розчинення. Накриваємо натуральною тканиною, закріплюємо (резинкою, наприклад), щоб не потрапляли мошки.

8. І знову залишаємо банки у теплому темному приміщенні ще на 1,5-2 місяці (перемішувати не треба).

Оцет вважається готовим, коли зверху утворюється оцтова матка у вигляді плівки або навіть товстого, приблизно півсантиметра, слизового утворення. Сама рідина за цей час стає прозорою, на дні утворюється осад.

Як використовувати яблучний оцет?

  • заправляємо салати;
  • додаємо в хумус або майонез при приготуванні замість лимона;
  • гасимо соду для випікання;
  • використовуємо при консервуванні помідорів або інших заготовках на зиму;
  • готуємо корисний для здоров’я напій: на склянку води додати 1-2 чайну ложку оцту і 1 чайну ложку меду;
  • полощемо горло за потреби: 1-2 чайні ложки оцту на склянку води. Полощемо кожну годину.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 8 липня 2025 року

8 липня у північних областях та на Вінниччині очікуються дощі, на решті територіях - без…

07/07/2025 22:50
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 8 липня 2025 року: чи слід очікувати геомагнітні хвилювання цього дня

Слід пам'ятати, що Сонце непостійне, тому прогноз його активності може змінитися.

07/07/2025 22:31
  • Новини

Холодний огірковий суп, який допоможе відчути свіжість та прохолоду

У спеку не хочеться довго стояти біля плити. Ми пропонуємо вам швидкі та оригінальні літні…

07/07/2025 21:59
  • Статті

Про що попереджає біль у ногах: ігнорувати та сподіватися на авось не слід

Якщо у вас під час ходьби стали боліти або німіти ноги, варто звернутися до лікаря…

07/07/2025 21:21
  • Новини

Як ми самі “вбиваємо” батарею смартфона: 6 помилок, яких легко уникнути

Смартфон розряджається швидше, ніж хотілося б? Можливо, справа не у старому акумуляторі, а у повсякденних…

07/07/2025 20:52
  • Статті

Лимонна кислота: 5 простих способів навести ідеальну чистоту будинку

Ви здивуєтеся, дізнавшись, на що здатна звичайна лимонна кислота. Ось кілька лайфхаків, які варто спробувати…

07/07/2025 20:21