Туризм на дивані

Як приготувати яблучний оцет?

Інгредієнти

1-й етап: 400 г яблук, 500 мл води, 50 г цукру (меду), 10 г чорного хліба (невеликий сухар).

2-й етап: 100 г цукру (меду) на літр рідини.

Перший етап приготування

1. Для оцту згодяться будь-які яблука. А ще краще – суміш яблук. Миємо, чистимо від червивих, зіпсованих ділянок.

2. Натираємо на великій тертці вручну або подрібнюємо кухонним комбайном. Можна і дрібно нарізати.

3. Яблучну масу заливаємо теплою кип’яченою водою. У пропорції на кожні 400 г яблук – 500 мл води (на 4 кг яблук – 5 л води). Додаємо мед або цукор і сухар чорного хліба. Розмішуємо дерев’яною лопаткою або ложкою.

4. Посудину ставимо у темне місце з температурою 20-30 градусів, прикривши тканиною або марлею, і залишаємо на десять днів, перемішуючи вміст дерев’яною лопаткою 2-3 рази на день.

Увага! На цьому етапі використовуємо емальовану каструлю, таз, відро, скляну або дерев’яну тару. Металевий посуд не годиться!

Другий етап приготування

5. Через 10 днів проціджуємо і віджимаємо суміш через 4 шари марлі. Можна поставити в миску сито, покрити марлею і віджати частинами.

6. Розливаємо отриману рідину по трилітрових банках – по 2-2,5 літра у кожну банку, додаємо цукор (мед) з розрахунку – 100 г на літр.

7. Розмішуємо до розчинення. Накриваємо натуральною тканиною, закріплюємо (резинкою, наприклад), щоб не потрапляли мошки.

8. І знову залишаємо банки у теплому темному приміщенні ще на 1,5-2 місяці (перемішувати не треба).

Оцет вважається готовим, коли зверху утворюється оцтова матка у вигляді плівки або навіть товстого, приблизно півсантиметра, слизового утворення. Сама рідина за цей час стає прозорою, на дні утворюється осад.

Як використовувати яблучний оцет?

  • заправляємо салати;
  • додаємо в хумус або майонез при приготуванні замість лимона;
  • гасимо соду для випікання;
  • використовуємо при консервуванні помідорів або інших заготовках на зиму;
  • готуємо корисний для здоров’я напій: на склянку води додати 1-2 чайну ложку оцту і 1 чайну ложку меду;
  • полощемо горло за потреби: 1-2 чайні ложки оцту на склянку води. Полощемо кожну годину.

Новое на сайте

  • Новини

ТЦК матимуть доступ до єдиного сервісу даних: як нова система змінить процес мобілізації

В Україні готують до запуску масштабний цифровий сервіс, який об'єднає державні реєстри та бази даних.…

27/10/2025 18:21
  • Новини

Хто платить більше: порівняння цін за мобільний зв’язок в Україні та сусідніх країнах

Мобільний зв'язок в Україні кращий, ніж в ЄС, але більш відчутний для гаманця громадян. Чи…

27/10/2025 17:39
  • Новини

Надають допомогу на оплату електроенергії: хто може отримати

Держава запускає програму підтримки сімей на допомогу на оплату електроенергії. Нарахування відбуваються автоматично, без заяв,…

27/10/2025 17:19
  • Новини

Пенсії з надбавкою: хто отримає додатково майже тисячу гривень у листопаді

Пенсійні бонуси на наступний місяць. Хто в Україні отримує додаткову грошову допомогу від ПФУ?

27/10/2025 16:40
  • Новини

У жодному разі не садіть ці рослини поруч з малиною, інакше урожаю не буде

Деякі рослини категорично не можна саджати поряд із малиною — вони пригнічують її ріст і…

27/10/2025 16:02
  • Новини

Готуємо вареники з вишнями за 20 хвилин: простий “лінивий” рецепт

Хочете приготувати вареники з вишнями, докладаючи мінімум зусиль? Зупиніть свій вибір на "лінивому" рецепті.

27/10/2025 15:41