Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіОлександр Ройтбурд: яким художником він був?

Олександр Ройтбурд: яким художником він був?

Этот материал также доступен на русском языке
8 серпня пішов з життя відомий український художник, депутат Одеської облради і директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд.

Йому було всього 59 років. Ця новина стала несподіванкою і шоком для багатьох. Розповімо, чим запам’ятався цей чоловік.

Цькування, суди і мандат

У 2018 році Ройтбурда за результатами конкурсу призначили на посаду директора Одеського художнього музею. Проти цього виступили деякі діячі мистецтва і обласні політики. Його звинувачували в аморальності і ненависті до Одеси. У підсумку в 2019-му депутати облради від ОПЗЖ ініціювали дострокове звільнення художника.

А потім почалася низка судових розглядів. У вересні 2019 року 1500 осіб вийшли на мітинг на підтримку Ройтбурда. А він назвав це «культурним майданом». Крапку у справі поставив Верховний суд України, який ухвалив, що звільнення було незаконним.

За цей час Олександр Ройтбурд заручився підтримкою багатьох одеситів, що дозволило йому стати депутатом Одеської обласної ради.

Модернізація Одеського художнього музею

Поки були суди і конфлікти з місцевою владою, Ройтбурд залучав меценатів і з їх допомогою змінював Одеський худмузей. Коли він щойно приступав до своїх обов’язків, зі стелі в залах текла вода. Тепер тут свіжий ремонт, оновлено дах, освітлення, картинні рами і вперше з 1987 року – експозицію. Деякі полотна дістали з запасників, частину творів музей отримав у подарунок, а зовсім недавно придбав близько 30 робіт за гроші, які Ройтбурд отримав як депутат облради.

Що кажуть про художника?

Життя художника обірвалася через онкологічне захворювання. Це стало сумною та несподіваною подією.

«Останнім часом він хворів. Але не втрачав сили духу, чуття гумору і мав великі плани – не лише щодо розвитку і реставрації Одеського художнього музею. Нещодавно подав документи до міністерства щодо реставраційних робіт… А ще – горів ідеєю створення музею сучасного мистецтва в Одесі. Втілити його мрію в життя тепер повинні ми. Заради пам’яті про нього», – написав Олександр ТКАЧЕНКО, міністр культури та інформаційної політики.

«Я точно знаю, що є люди з інших міст, які приїжджають до нашого міста заради того, щоб піти до художнього музею. Олександр об’єднав багатьох людей, і музей почав розвиватися. Відремонтовано кілька зал, меценати замінили рами багатьом картинам, у музею з’явився свій мерч, як у будь-якого європейського. Стали регулярно проходити виставки як сучасних художників, так і тематичні із запасів музею… Гадаю, ми оцінимо масштаб втрати не відразу. Мине років 20-30, і, можливо, тоді в Одесі з’явиться музей Ройтбурда з його роботами?», – зазначив Петро ОБУХОВ, депутат Одеської міськради.

«Щоразу, коли мої малючки (дочки — прим. Ред.) гасали по двору музею, ми говорили з Олександром. Це було завжди розумно. Він умів говорити про різне неквапливо і вдумливо. Я любив ці розмови. Востаннє він мені дзвонив півтора тижні тому. Нас щось перервало, і ми не договорили. Одного разу він вивів на площу інтелігенцію, і ми боролися за нього. А може не за нього, а за те, щоб місто мало право чути тих, хто читає книжки і пише картини», – згадав художника Олександр БАБИЧ, історик, одеський краєзнавець.

Вулиця на честь Ройтбурда

Депутатська фракція облради «Європейська солідарність» подала запит мерові Одеси Геннадію Труханову з пропозицією назвати на честь Олександра Ройтбурда одну з міських вулиць. Чи буде ця ідея втілена в життя – не ясно.

А поки що на спомин про померлого художника одесити несуть квіти до Одеського художнього музею. Так вони висловлюють Олександрові Ройтбурду свою особисту вдячність.

Особиста справа

Олександра Ройтбурда називають одним із засновників українського постмодернізму в живописі. Його стиль впізнаваний, а роботи є в колекціях музеїв світового рівня.

Художник народився 14 жовтня 1961 року в Одесі. У 1983 році закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. У 1989-му вступив до Національної спілки художників України, але потім покинув цю організацію.

У 90-х Ройтбурд заснував асоціацію «Нове мистецтво», організовував виставки в Одесі, був головою наглядової ради одеського Центру сучасного мистецтва і керівником галереї Марата Гельмана в Києві.

Також Олександр Ройтбурд відомий як активний учасник одеського євромайдану.

«Одесская жизнь»

Раніше опубліковано: Помер актор Кахі Кавсадзе – Абдулла з «Белого солнца пустыни»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні