Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачХто, як і де може отримати дрова безкоштовно?

Хто, як і де може отримати дрова безкоштовно?

Этот материал также доступен на русском языке
Люди, які живуть в районах воєнних дій, а також на визволених від окупантів територіях, зможуть безкоштовно отримати дрова.

Допомогу насамперед обіцяють людям похилого віку, людям з інвалідністю та багатодітним сім’ям.

Які регіони отримають дрова?

Цього опалювального сезону держава обіцяє забезпечити мешканців деокупованих територій та прифронтових зон безкоштовними дровами. Така допомога буде потрібна тим, хто досі користується пічним опаленням або опалює житло за допомогою твердопаливних котлів.

Міністерство реінтеграції назвало регіони, мешканці яких отримають деревину безоплатно, – це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернігівська області.

Хто може розраховувати на допомогу?

Претендувати на допомогу від держави можуть усі мешканці вказаних областей. Але насамперед забезпечуватимуть дровами представників уразливих категорій населення, а саме:

  • осіб з інвалідністю І або ІІ груп;
  • тяжкохворих людей;
  • самотніх людей похилого віку (від 60 років і старші);
  • багатодітні сім’ї (троє і більше дітей);
  • одиноких опікунів дітей (тільки за наявності довідки);
  • вагітних жінок і матерів, які мають дитину до двох років.

Отримати дрова безкоштовно зможуть і ті , хто не оформляв субсидію на опалювальний сезон або на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива.

Список претендентів на допомогу держави не остаточний: місцева влада має право самостійно визначати пріоритетні категорії одержувачів.

Які документи і куди треба подати?

Щоб отримати дрова безкоштовно, необхідно звернутися до органів місцевої влади (міська, сільська або селищна ради), і написати відповідну заяву. У заяві слід зазначити особисті дані, номер телефону, кількість кубів, на яку ви розраховуєте, і площу будинку. Крім цього, треба зібрати і подати такий пакет документів:

  • копію паспорта та ідентифікаційного коду;
  • копію документа, що підтверджує соціальний статус;
  • довідку про наявність пічного опалення у домогосподарстві;
  • документи, що підтверджують належність заявника до домогосподарства.

Якщо людина за станом здоров’я або з інших об’єктивних причин не може самостійно звернутися до уповноважених осіб, її заяву може передати опікун або хтось із родичів або знайомих. При цьому необхідно мати документ, що підтверджує повноваження представника (опікуна). Місцеві органи влади, за потреби, можуть вимагати й інші документи, наприклад, довідку про склад сім’ї та інше.

Хто і коли доставить дрова?

У Міністерстві реінтеграції повідомляють, що деревину вже почали закуповувати та відправляти до деяких регіонів. Наприклад, вагони з дровами вже доставлені до Миколаївської області, а найближчим часом на них очікують у визволених громадах Херсонщини, а також у Дніпропетровській та Запорізькій областях. Завозитимуть дрова відразу додому, кількість кубів визначить місцева влада під час розгляду заяви. Але в постанові уряду сказано – з розрахунку не більше 10 тисяч гривень на одне домогосподарство.

Якщо у вас виникли запитання

По додаткову консультацію можна звертатися до управління соціального захисту за місцем проживання або до місцевих рад. Поставити запитання можна і за телефоном «гарячої лінії» Міністерства реінтеграції: 15-48.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні