Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 13 червня – чому цього дня обов'язково потрібно...

Свята та народні прикмети 13 червня – чому цього дня обов’язково потрібно приготувати гречку

Этот материал также доступен на русском языке
13 червня в Україні відзначають Вознесіння Господнє, Міжнародний день розповсюдження інформації про альбінізм та День швейної машини. Іменини відзначають Олександр, Андрій, Ганна, Антоніна, Данило, Іван, Пелагея, Сава, Яків.

13 червня – яке свято відзначають в Україні

13 червня в Україні відзначають Міжнародний день розповсюдження інформації про альбінізм. День було започатковано у 2014 році. Він покликаний привернути увагу до боротьби за права та забезпечення рівноправності для людей з альбінізмом по всьому світу.

Альбінізм — це рідкісна, незаразна, генетично успадкована відмінність, яка є при народженні. Вона проявляється у нестачі меланіну у волоссі, шкірі та очах, що викликає вразливість до сонячних променів та яскравого світла. Тому люди, які страждають на альбінізм, мають порушення зору і схильні до розвитку раку шкіри.

Альбінізм зустрічається в Північній Америці та Європі, але найбільше в Африці, в країнах на південь від Сахари. Крім проблем зі здоров’ям альбіноси стикаються з численними формами дискримінації — через забобони їхнього життя часто загрожують.

Також 13 червня відзначають День швейної машини. Саме в цей день 1790 року англійцем Томасом Сейнтом була запатентована перша конструкція швейної машини. Хоча перші конструкції були дуже простими та примітивними, вони значно спростили роботу швачок.

13 червня – яке церковне свято 2024

13 червня 2024 року християни східного обряду святкують Вознесіння Господнє — одне з дванадцяти найважливіших християнських свят. Це день, коли Ісус піднісся на небеса через 40 днів після розп’яття та чудесного воскресіння. Протягом цих днів Ісус залишався на землі зі своїми учнями і давав їм останні уроки. Після цього він запросив апостолів на Єлеонську гору, де востаннє проголосив проповідь, благословив учнів і піднісся на небеса до Царства Небесного.

13 червня – що не можна сьогодні робити

13 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • займатися важкою фізичною працею — інакше можна підірвати здоров’я;
  • робити пропозиції щодо роботи — співпраця не буде вдалою;
  • сваритися із сусідами та близькими — інакше довго не помиритеся;
  • запрягати коня — інакше захворіє.

13 червня що заведено робити цього дня

Згідно з народними повір’ями, цього дня потрібно обов’язково приготувати та з’їсти гречку — вважалося, що так можна притягнути фінансове благополуччя.

Також у цей день потрібно приділити увагу сім’ї, влаштувавши домашні посиденьки.

День вважається також вдалим для догляду за кіньми.

Згідно з місячним посівним календарем, 13 червня 2024 року вважається несприятливим днем ​​для посіву овочів, пересадки та підгодовування рослин, замочування насіння. Рекомендується посадка ягідних чагарників, плодових дерев, горіхів та винограду, обрізання хворих гілок та зайвих пагонів, підгортання картоплі. Також можна збирати полуницю та прянощі.

13 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • багато зірок вночі або густий туман вранці — на великий врожай грибів і ягід.
  • сильна злива до холодної зими;
  • голосно кує зозуля м на хорошу погоду;
  • стрижі та ластівки низько літають до дощу чи грози.

13 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Олександр, Андрій, Ганна, Антоніна, Данило, Іван, Пелагея, Сава, Яків.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як пенсіонеру знайти роботу

Масштабна афера: усі пенсії після 2017 року нараховані неправильно (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні